Zvieratá a Silvester II. (medikamentózne metódy)

Zvieratá a Silvester II. (medikamentózne metódy)

V minulom článku sme sa venovali tomu ako bezpečne venčiť zvieratá počas Silvestra a ukľudniť stresované zvieratá bez použitia liečivách prípravkov. V tomto článku Vám priblížime aké výživové doplnky a liečivá na ukľudnenie sú k dispozícii na trhu.

Ďalšou možnosťou ako upokojiť zviera je použiť preparáty na báze byliniek, ktoré majú ukľudňujúce účinky. Sú to napríklad medovka, chmeľ, valeriána, ľubovník, rozmarín, rumanček, mučenka a podobne. Tie však treba užívať dlhodobejšie pretože maximálny účinok sa dostaví za 1-2 týždne. Okrem toho môžu na tieto bylinky zvieratá reagovať individuálne. Niektorým to zaberá ihneď iným veľmi nepomáhajú. Pozor aj na to ak Vaše zviera užíva nejaké lieky. Pretože mnoho bylín sa môže s liekmi neznášať. Preto sa v takomto prípade poraďte najskôr s Vašim veterinárom. Okrem bylinných prípravkov nájdete na trhu aj liečivá, ktoré obsahujú vitamíny skupiny B, horčík, aminokyseliny, bielkoviny a rôzne iné látky s pozitívnym a ukľudňujúcim účinkom na centrálny nervový systém. Aj tieto látky by sa mali aplikovať aspoň pár dní pred stresovou situáciou. Veľa krát sa všetky tieto látky nachádzajú v prípravkoch v rôznych kombináciách pre zosilnenie účinku. Tieto prípravky sú najčastejšie v tabletovej forme, no nájdete aj pasty či roztoky. Okrem toho sú na trhu aj prípravy s obsahom feromónov. Tie sa nachádzajú buď v spreji, pastách, difúzeri alebo ako obojok. Takisto ako predchádzajúce látky, je nutné ich začať používať aspoň týždeň-dva pre maximálny efekt. Takisto môžete skúsiť aj homeopatiu. Buď ako hlavnú alebo ako doplnkovú terapiu. Okrem týchto voľnopredajných preparátov existujú aj liečivá, ktoré nájdete u svojho veterinárneho lekára. Majú silnejší účinok, ktorý nastupuje za krátku dobu. Veľmi známy je gél, ktorý obsahuje sedatívum (vydáva sa iba na veterinárny recept). Na to si však treba dávať veľký pozor. Pretože táto látka zviera paralyzuje, ale neukľudní ho. Zviera sa nemôže pohnúť a z toho je ešte vo väčšom strese. Navyše ak má k dispozícii misku s vodou je tu riziko, že sa v nej môže utopiť. Ak už túto pastu podáte určite zviera nespúšťajte z očí. Tento prípravok nie je vhodný pre zvieratá s epilepsiou.

Existuje veľa možností ako pomôcť Vášmu ustráchanému miláčikovi v čase osláv Silvestra a Nového roku. To čo si vyberiete záleží jednak na tom, čo vyhovuje Vám, no hlavne na tom aký to má účinok na zviera. Občas postačí len tichá miestnosť, inokedy je potrebné siahnuť po účinnejších veterinárnych liekoch. Pri väčšine prípravkov si však treba dať pozor ak sa Váš miláčik dlhodobo lieči na nejaké ochorenie. V tom prípade sa určite poraďte so svojim veterinárom o vhodnej terapii. Pomôžte prežiť Vašim miláčikom čas osláv bez stresov.


Stres, nevoľnosť


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová