ZÁPAL ANÁLNYCH ŽLIAZ

ZÁPAL ANÁLNYCH ŽLIAZ


Análne vačky sú umiestnené po stranách konečníka, na štvrtej a ôsmej hodine. Steny vačku sú vystlané veľkým počtom mazových (potných) žliaz, ktoré produkujú zapáchajúcu tekutinu a sú prítomné u samcov aj samíc.

Výlučok análneho vačku slúži pre psov na značkovanie územia a hrá úlohu v pohlavnom správaní. Tekutina análneho vačku je zvyčajne vytlačená svalovými kontrakciami vždy, keď pes vytláča stolicu, tak sa vylučuje charakteristický zápach (alebo individuálny „pachový podpis“). Sekrét sa môže uvoľniť aj keď je pes vystrašený.

Príčina

Zápal análnych vačkov (análna sakulitída) je u psov veľmi častý. Vačky sa často upchávajú, zvyčajne v dôsledku zápalu kanálikov. Zápal môže byť spôsobený nadmernou produkciou análnych žliaz, zlým svalovým tonusom, obezitou, alergickým kožným ochorením, perianálnymi fistulami a gastrointestinálnym ochorením (najmä ak sa tvorí zle formovaná stolica). Neoficiálne tiež koreluje s obezitou u mačiek. Väčšinou sa však análna sakulitída považuje za idiopatickú, čo znamená, že nerozumieme jej príčine.

Príznaky

Prvým znakom je často „sánkovanie“ - ťahanie zadku po zemi. Môže sa vyskytnúť nadmerné olizovanie alebo hryzenie, často v spodnej časti. Ak análny vačok praskne, môžete vidieť, ako z konečníka vyteká krv alebo hnis. Častým príznakom je škrabanie uší. Zápal análneho vačku je veľmi bolestivý, preto aj zvyčajne priateľské a jemné psy môžu reagovať pri dotyku postihnutého miesta podráždene.
Sekrét v postihnutých vačkoch zhustne, vačky sa napučia a roztiahnu, čo spôsobí u psa počas defekácie bolesť. Vylučovaný materiál v análnych vačkoch je ideálnym médiom pre rast baktérií, čo umožňuje tvorbu abscesov. Baktérie, ktoré sú normálne prítomné vo výkaloch, môžu ľahko cestovať hore kanálmi a vstúpiť do vačkov. V normálnych situáciách sa baktérie vyplavia, keď sú sekréty vypudené počas stolice. Ak sú však vačky zapálené, tekutina sa nevyprázdňuje normálne a infikujú sa. Tekutina sa potom prekrví a nakoniec sa vaky naplnia hnisom, čím sa vytvorí absces análneho vačku. Absces sa prejaví ako bolestivý, červený, horúci opuch na jednej alebo oboch stranách konečníka. Ak absces praskne, uvoľní zelenožltý alebo krvavý hnis. Ak sa infekcia nelieči, môže sa rýchlo rozšíriť a spôsobiť vážne poškodenie konečníka.

Liečba

Ošetrenie spočíva v manuálnom vytlačení vačkov a vyplavení stuhnutého materiálu. Môže byť tiež potrebný preplach postihnutého vačku protizápalovými a antibiotickými liekmi, čo je veľmi bolestivé, preto sa tento úkon vykonáva v sedácii. Často sa podávajú lokálne a systémové antibiotiká proti bakteriálnej infekcii a protizápalové lieky. Pri abscesoch sú prospešné horúce obklady, ktoré sa aplikujú každých 8–12 hodín na 15–20 minút. Ak je medikamentózna liečba neúčinná alebo ak je prítomný nádor, je indikovaná chirurgická excízia (vybratie) vaku.
Váš veterinárny lekár sa s Vami následne dohodne na nasledujúcej kontrole, vhodná je zmena stravy – je potrebné podávať krmivo s vyšším obsahom vlákniny, alebo pridať do krmiva ovsené vločky alebo psyllium, čo môže zvýšiť objem stolice, uľahčiť vytláčanie análneho vačku a vyprázdňovanie. Aby sa predišlo opakovanému zápalu, bude potrebné vačky vytláčať pravidelne.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

6.10.2022

Tip od nás:

PROTEXIN PRO FIBRE 500G
PROTEXIN PRO FIBRE 500G
Aptus ambre rinse
Aptus ambre rinse 60ml