Vírus panleukopénie mačiek (FPV)

Vírus panleukopénie mačiek (FPV)


Panleukopénia mačiek (feline panleukopenia, FP) je vysoko nákazlivé a život ohrozujúce vírusové ochorenie spôsobené mačacím parvovírusom. Vírusy neinfikujú ľudí. Názov znamená pan- (všetky) leuko- (biele krvinky) -penia (nedostatok), čo znamená, že všetky obranné bunky tela sú zneškodnené vírusom. Mačací parvovírus infikuje a zabíja bunky, ktoré rýchlo rastú a delia sa - bunky v kostnej dreni, črevách a vyvíjajúcom sa plode.

Ktoré mačky sú náchylné?

Pretože vírus FP sa nachádza všade v prostredí, prakticky všetky mačiatka a mačky sú v určitom bode svojho života vírusu vystavené. Infikované môžu byť mačky akéhokoľvek veku, no najnáchylnejšie sú mladé mačiatka, gravidné mačky, choré a nevakcinované mačky a mačky so zníženou imunitou. Najčastejšie sa vyskytuje u mačiek vo veku 3-5 mesiacov, úmrtnosť je vysoká.

Ako sa mačky nakazia?

Mačky môžu vylučovať vírus močom, stolicou a nosovým sekrétom; infekcia nastáva, keď sa vnímavé mačky dostanú do kontaktu s týmito sekrétmi alebo dokonca s blchami infikovaných mačiek. Infikovaná mačka má tendenciu vylučovať vírus relatívne krátky čas (1-2 dni), ale vírus môže v prostredí prežiť niekoľko mesiacov až rok, takže mačky sa môžu nakaziť bez toho, aby sa dostali do priameho kontaktu s infikovanou mačkou. Ak je infikovaná gravidná mačka, prenesie vírus aj na svoje mačiatka. Takéto mačky môžu potratiť alebo porodiť mačiatka s vážnym poškodením mozgu.
Vírus sa môže zadržať na akýchkoľvek povrchoch ako je podstielka, klietky, misky, deky, ruky alebo oblečenie ľudí, ktorí manipulujú s infikovanou mačkou a prenášať sa kontaktom. Preto je veľmi dôležité infikované mačky izolovať, dezinfikovať predmety, ktoré prišli do kontaktu s infikovanou mačkou a dodržiavať hygienu. Vírus je odolný voči mnohým dezinfekčným prostriedkom, preto by nevakcinované mačky nemali prísť do kontaktu s infikovanými predmetmi ani byť vpustené do oblasti, kde sa infikovaná mačka nachádzala.

Ako sa diagnostikuje FP?

Príznaky FP sa môžu líšiť a môžu byť podobné iným ochoreniam, ako je infekcia Salmonelou, Campylobacterom, pankreatitída, FIV alebo FeLV. Infikované mačky môžu dokonca vykazovať príznaky otravy.

Keďže vírus napáda lymfatické uzliny a kostnú dreň, dochádza k zníženiu počtu bielych a červených krviniek. To sa prejavuje ako strata chuti do jedla a strata hmotnosti, depresia, letargia, vysoká horúčka, zvracanie, hnačka, výtok z nosa a dehydratácia. U niektorých mačiek je horúčka počas choroby premenlivá a krátko pred smrťou náhle klesne pod normálnu úroveň. U mladých mačiatok môže vírus poškodiť aj mozog a oči.

Pri týchto príznakoch treba vždy navštíviť veterinárneho lekára, ktorý vykoná potrebné vyšetrenia (odber krvi a stolice).

Ako sa FP lieči?

Pravdepodobnosť zotavenia z FP pre infikované mačiatka mladšie ako 8 týždňov je nízka. Väčšiu šancu na prežitie majú dospelé mačky, ak sa im včas poskytne adekvátna liečba. Na liečbu PF neexistujú žiadne konkrétne lieky, preto sú intenzívna starostlivosť a podporná liečba veľmi dôležité, pokiaľ sa vlastný imunitný systém mačky nedokáže vírusu ubrániť. Bez takejto podpornej starostlivosti môže zomrieť až 90 % mačiek s FP.

Zvieratko buď ostane hospitalizované na vet. klinike alebo je prepustené do domácej starostlivosti, kde je potrebné ho izolovať. Liečba sa zameriava na úpravu dehydratácie (infúzie), poskytovanie živín, podporu imunity a prevenciu sekundárnej infekcie. Hoci antibiotiká nezabíjajú vírus, sú často potrebné, pretože infikované mačky sú vystavené vyššiemu riziku bakteriálnych infekcií, kvôli oslabenému imunitnému systému (vďaka poklesu bielych krviniek) a preto, že baktérie z poškodeného čreva môžu preniknúť do krvného obehu mačky a spôsobiť infekciu.

IMUNITA

Ak mačka prežije päť dní, jej šance na zotavenie sa výrazne zvýšia. Ostatné mačky, ktoré mohli byť v kontakte s infikovanou mačkou alebo v kontakte s predmetmi alebo ľuďmi, ktorí boli v blízkom kontakte s chorou mačkou, by mali byť starostlivo sledované, či sa u nich nevyskytujú viditeľné známky choroby. Vo väčšine prípadov, keď sa mačka zotaví, už nie je pre iné mačky infekčná, ale niektoré zotavené mačky môžu vylučovať vírus stolicou a močom až 6 týždňov.

Ako sa dá FP predchádzať?

V nezaočkovanej populácii je panleukopénia jednou z najsmrteľnejších chorôb mačiek. Pôvodca vírusu je veľmi odolný a môže prežiť roky v kontaminovanom prostredí, takže očkovanie je najlepšou dostupnou prevenciou. Vakcinácia je rovnako dôležitá ako pre vnútorné tak aj pre vonkajšie mačky, pretože vírus sa nachádza všade v prostredí. Väčšina malých mačiatok dostáva prvé očkovanie medzi 6. a 8. týždňom veku a následne vo veku 16 týždňov. Vakcinačné schémy pre dospelé mačky sa líšia v závislosti od veku a zdravia mačky, ako aj od rizika FP v danej oblasti. Poraďte sa so svojím veterinárom o vhodnom pláne očkovania.
Mačky, ktoré prežijú infekciu, si vyvinú imunitu, ktorá ich pravdepodobne ochráni po zvyšok ich života.

DEZINFEKCIA


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

29.11.2021