Vakcinácia psov

Vakcinácia psov

Vakcinačná schéma pre šteniatka vyzerá približne nasledovne:

1. vakcinácia vo veku 6-8 týždňov proti psinke, parvoviróze, infekčnej hepatitíde a parainfluenze

2. revakcinácia za 3-4 týždne proti psinke, parvoviróze, infekčnej hepatitíde, parainfluenze a leptospiróze

3. revakcinácia za 3-4 týždne proti psinke, parvoviróze, infekčnej hepatitíde, parainfluenze, leptospiróze a besnote

Potom je potrebné dať očkovať psa až o rok proti týmto infekčným ochoreniam. Následné očkovanie proti besnote je individuálne a závisí to od výrobcu vakcíny. Ten udáva v akom časovom intervale je potrebné preočkovanie (obvykle 2-3 roky).

Tieto vakcinačné schémy sa môžu mierne líšiť. Závisí to jednak od výrobcu a jednak od infekčnej situácie vo vašom okolí.

Základné ochorenia, proti ktorým sú šteniatka očkované sú tie, ktoré sa u nám vyskytujú a môžu byť pre šteniatka fatálne.

Existujú aj doplnkové očkovacie látky napríklad proti kotercovému kašľu, lýmskej borelióze, babezióze, tetanu, dermatofytóze a pod.

Či sú potrebné alebo nie závisí takisto od infekčného statusu vo vašom okolí.

Môžu sa vyskytnúť aj nežiaduce účinky po vakcinácii ako u šteniat tak u dospelých psov. Na mieste vpichu môže vyniknúť bolestivý opuch, ktorý sa časom vstrebe. Zviera môže byť po očkovaní apatickejšie a môže mať mierne zvýšenú teplotu, čo je imunitná odpoveď na vakcínu. Pes by mal mať preto po očkovaní kľudový režim. Ak by sa však objavili aj iné príznaky a pretrvávali by dlhšiu dobu určite vyhľadajte svojho veterinárneho lekára.

A nezabúdajte na pravidelné odčervovanie svojich psíkov každé 3 mesiace. Prípravky na odčervenie v tabletovej forme nájdete TU a vo forme pasty TU.



autor: MVDr. M. Dobisová