TUKOVÝ NÁDOR - LIPÓM

TUKOVÝ NÁDOR - LIPÓM


Lipóm je termín, ktorým sa označuje veľmi častý nezhubný nádor tuku, ktorý sa vyskytuje u zvierat stredného až staršieho veku. Tieto nádory sa môžu líšiť z hľadiska rýchlosti rastu (niektoré môžu zostať rovnaké celé roky), ale pre vaše zviera sa stávajú problematickými, keď rastú na miestach, ktoré ovplyvňujú ich schopnosť pohybu alebo spôsobujú nepohodlie. Lipómy môžu rásť kdekoľvek (dokonca aj vo vnútri brucha), ale najčastejšie sa vyskytujú pod kožou, kde sa za normálnych okolností nachádza tuk. Môžu rásť medzi vrstvami svaloviny alebo môžu rásť na mieste, ktoré spôsobuje vášmu zvieraťu pri chôdzi nepohodlie. Ak tieto nádory rastú medzi vrstvami svalov, zvyčajne sa nazývajú infiltratívne lipómy.

Zhubná forma tohto nádoru sa nazýva liposarkóm. Našťastie tieto nádory nemajú tendenciu šíriť sa na iné miesta, ale na ich kontrolu bude potrebná rozsiahlejšia operácia.

Príčina

Dôvod, prečo sa u konkrétneho domáceho zvieraťa môže vyvinúť práve tento alebo akýkoľvek iný nádor, nie je jednoznačný. Len veľmi málo nádorov má jedinú známu príčinu. Zdá sa, že väčšinu spôsobuje komplexná zmes rizikových faktorov, z ktorých niektoré sú podmienené prostredím a niektoré sú genetické alebo dedičné.

Diagnostika

Tieto typy nádorov sa zvyčajne dajú diagnostikovať aspiračným vyšetrením tenkou ihlou. Pomocou malej ihly s injekčnou striekačkou sa nasaje vzorka buniek priamo z nádoru a umiestni sa na mikroskopické sklíčko.

V niektorých prípadoch nemusia byť výsledky úplne jasné a môže byť potrebná biopsia. Biopsia je chirurgické odstránenie časti nádoru. Kúsky nádoru potom veterinárny patológ vyšetrí pod mikroskopom (histopatológia). Histopatológia je užitočná na stanovenie definitívnej diagnózy. Môže sa odporučiť aj pokročilé zobrazovacie vyšetrenie, napríklad CT.

Ako tieto typy nádorov zvyčajne postupujú

Hoci sú lipómy benígne, čo znamená, že nie sú rakovinové a nešíria sa (nemetastázujú) do okolitých tkanív alebo vnútorných orgánov, tieto nádory môžu naďalej rásť a spôsobovať vášmu zvieratku nepríjemnosti. Po odstránení je pravdepodobnosť opätovného vzniknutia pomerne nízka. U psov stredného a staršieho veku je však veľmi časté, že majú viacero útvarov. Každý lipóm je iný, niektoré môžu rásť rýchlo a niektorým môže trvať roky, kým narastú dostatočne veľké na to, aby spôsobovali problémy.

Liposarkómy sú však zhubné a po chirurgickom odstránení majú oveľa vyššiu mieru opätovného vzniknutia, čo znamená, že môžu byť potrebné viaceré operácie.

Ako tento typ nádoru ovplyvní vaše zviera

V prípade benígnych lipómov je odstránenie týchto útvarov skôr kozmetickým zákrokom. Niektorým domácim zvieratám sa tieto nádory vytvoria v oblasti podpazušia, medzi nohami alebo okolo krku, čo môže spôsobiť nepohodlie alebo krívanie. U vášho domáceho maznáčika môžete pozorovať sťaženú chôdzu alebo neochotu vstať, chodiť po schodoch alebo chodiť na bežné prechádzky.

Liečba

Jedinou najúčinnejšou liečbou lipómov je ich chirurgické odstránenie. Najlepšie je odstrániť tieto útvary, keď sú malé, operácia je zvyčajne menej invazívna a rez je oveľa menší a pre vaše zviera menej bolestivý. Keď lipómy ďalej rastú, operácia sa môže stať náročnejšou pre vášho veterinárneho lekára aj pre vaše zviera.

Infiltratívne lipómy a liposarkómy, ktoré sa po operácii znovu objavili, sa musia opäť chirurgicky odstrániť. V prípade recidivujúcich liposarkómov alebo infiltratívnych lipómov sa môže odporučiť pooperačná rádioterapia.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

18.10.2022