TIETO BAKTÉRIE NAJČASTEJŠIE OVPLYVŇUJÚ ŽIVOT DOMÁCICH ZVIERAT

TIETO BAKTÉRIE NAJČASTEJŠIE OVPLYVŇUJÚ ŽIVOT DOMÁCICH ZVIERAT

Baktérie sú bežnou súčasťou života človeka. Nachádzajú sa všade okolo nás a neobchádzajú ani domáce zvieratá. Možno budete prekvapený, čo všetko si skutočne môžete priniesť domov z bežnej prechádzky. Prípadne, čo všetko dokáže na seba preniesť mačka pri love voľne žijúcich hlodavcov.


Ako prvá baktéria na našom zozname je Yersinia pestis, čo samo o sebe nepovie mnohým ľuďom nič konkrétne. Vedzte však, že sa jedná o baktériu, ktorá spôsobuje mor. Áno, presne tak. Čierna smrť dokáže bez väčších problémov zasiahnuť aj napríklad mačku, ktorá skonzumovala uloveného hlodavca. Baktéria sa do tela hlodavca dostane ako následok uhryznutia od blchy, takže prevencia spočíva v obmedzovaní kontaktu domácich zvierat s voľne žijúcimi hlodavcami a zvieratami ako sú napríklad veveričky, či iné drobné cicavce. Mor sa dnes dá za pomoci antibiotík a podpornej liečby vyliečiť do niekoľkých dní. Najčastejšie sa táto diagnóza potvrdí práve u mačky.


Nebezpečný škvrnitý týfus je ochorenie, ktoré sa do tela zvieraťa dostane ako následok uhryznutia kliešťom. Baktéria, ktorá toto ochorenie spôsobuje sa nazýva Rickettsia Rickettsia. Príznaky sú typicky zvýšená teplota, bolesti kĺbov a svalov, kašeľ, ťažké dýchanie, hnačka, či krvácanie z telesných otvorov. Vskutku široká paleta príznakov, ktoré určite dokážu potrápiť nejedného veterinára, ktorý sa snaží určiť diagnózu. Ochorenie sa však netýka mačiek, ktoré sú imúnne. Zraniteľné sú teda predovšetkým psy.


Veľmi nebezpečné ochorenie, ktoré rovnako tak pochádza od infikovaných kliešťov sa nazýva Lymská Borelióza a baktéria, ktorá za všetkým stojí a volá Borrelia burgdorferi. Ochorenie sa vyskytuje takmer na celom svete a medzi príznaky patrí napríklad zväčšenie lymfatickým uzlín a problémy s bolestivosťou kĺbov. V nebezpečí sú predovšetkým psy, pretože v prípade mačiek sa klinické príznaky dostavujú iba veľmi zriedka. Na baktériu spoľahlivo zaberá vhodné antibiotikum, ktoré však musí byť podané včas. Nakaziť sa človek môže iba priamo od kliešťa, takže obavy o prenos ochorenia z domáceho miláčika na človeka sú neopodstatnené.



Zdroj: www.zvieratka.pravda.sk