STRIEDANIE PRÍCHUTÍ KRMIVA

STRIEDANIE PRÍCHUTÍ KRMIVA


Ak kŕmite psa stále tým istým krmivom, môže ho to časom omrzieť. Vyberte si značku granúl, ktorá má rôzne príchute (samozrejme treba brať ohľad aj na vek a aktivitu psa) a striedajte ich, aby ste jeho chuťové poháriky pobavili rôznymi príchuťami a textúrami. Nielenže ocení ich rozmanitosť, ale striedanie krmiva mu zabezpečí vyváženú stravu a môže pomôcť predchádzať vzniku potravinových alergií alebo intolerancií. Jednotlivé receptúry by sa mali vo svojich nutričných vlastnostiach navzájom dopĺňať, aby ste ich mohli bezpečne striedať, bez spôsobenia ťažkostí pre jeho tráviaci systém.

Kvalitné krmivo pre psov je starostlivo formulované tak, aby poskytovalo vyváženú diétu, každá receptúra obsahuje kvalitné suroviny, ktoré majú jedinečné nutričné ​​vlastnosti. Ak však psíka kŕmite stále len jedným typom krmiva, prichádza o ďalšie prospešné živiny a zdroje bielkovín. Napríklad vitamíny, minerály, aminokyseliny a mastné kyseliny nachádzajúce sa v receptúrach, v ktorých je hlavnou zložkou kačacie mäso, sú iné ako tie, ktoré nájdete v receptúre so pstruhom. Zatiaľ čo každá receptúra ​​poskytuje vyváženú škálu živín samostatne, keď sa konzumuje ako súčasť rotačnej diéty, váš pes prijme rozmanitejšiu a kompletnejšiu škálu živín zo širšej palety zdrojov. Čím viac živín váš pes dostane, tým je to pre jeho zdravie prospešnejšie.

Pri rotačnej diéte sa odporúča striedať rôzne receptúry jedného druhu krmiva, aby mal pes úžitok z rôznych živočíšnych bielkovín, ovocia a zeleniny. Striedanie receptúr poskytujete psovi viac ako jeden živočíšny proteín. Každý proteín má iný profil aminokyselín, čo znamená, že každý má jedinečnú nutričnú hodnotu. Esenciálne mastné kyseliny sú kľúčom k normálnemu rastu a dobrému zdraviu, pomáhajú udržiavať zdravú kožu a srsť vášho psa.

Ak je pes neustále kŕmený tou istou stravou, v priebehu času, možno aj v priebehu niekoľkých rokov, sa môže stať alergickým na jednu alebo viacero zložiek v krmive (zvyčajne sú to bielkoviny). Potravinové alergie sa vyskytujú, keď imunitný systém psa prehnane reaguje na niektoré zložky potravy. Táto prehnaná reakcia vedie k uvoľneniu zápalových mediátorov (histamínov) a symptómom ako je svrbenie kože, dýchacie problémy alebo žalúdočná nevoľnosť. Pravidelným striedaním receptúr môžete znížiť jeho šance na rozvoj potravinových alergií.
Nezamieňajte si potravinovú alergiu a intoleranciu - potravinová intolerancia nezahŕňa reakciu imunitné systému, hoci jej príznaky môžu byť podobné príznakom alergie. Keď pes trpí potravinovou intoleranciou, jeho tráviaci systém nie je schopný správne stráviť určitú zložku potravy. Príznaky potravinovej intolerancie sa zvyčajne vyskytujú krátko po jedle a môžu zahŕňať hnačku a vracanie. Najčastejšie ju spôsobuje hovädzie mäso, kuracie mäso, mlieko, vajcia, kukurica, pšenica a sójové bôby.

Najlepšie je previesť psy na nové krmivo počas piatich až siedmych dní, aby sa nenarušilo ich tráviace ústrojenstvo. Ak má váš pes citlivé trávenie alebo ochorenie tráviaceho traktu, konzultujte jeho výživu s veterinárnym lekárom. Po úspešnom vyskúšaní niekoľkých receptúr ich striedajte každý mesiac alebo každé tri mesiace. Nezabudnite, kvalitná strava a správna výživa sú prvoradé pre zdravie a kvalitu života vášho psa. 

KRMIVÁ


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

03.08.2022