STAROSTLIVOSŤ O KRÁLIKA II.

STAROSTLIVOSŤ O KRÁLIKA II.


STRAVA

Králiky sú bylinožravce a majú veľmi špecifické stravovacie potreby. Ak zavediete nové krmivo príliš rýchlo alebo podávate nevhodný typ krmiva, normálna tráviaca mikroflóra (črevné baktérie) králika sa naruší, môžu sa premnožiť baktérie produkujúce plyny a toxíny, králik môže ochorieť a prípadne uhynúť.

Králiky by mali denne dostávať stravu pozostávajúcu prevažne zo sena (80%), menšieho množstva čerstvej listovej zeleniny (10%), ovocia alebo inej zeleniny (5%) a obmedzeného množstva peliet (5%). Najdôležitejšou súčasťou potravy králika je seno. Neobmedzené množstvo vysokokvalitného trávnatého sena by malo tvoriť väčšinu králičej stravy. Trávnaté seno má vysoký obsah vlákniny, ktorá je veľmi dôležitá pre udržanie zdravého tráviaceho traktu králika.

Ďalším dostupným druhom sena je seno zo strukovín, ako je lucerna a ďatelina. Seno zo strukovín sa neodporúča, pretože má viac kalórií, vápnika a bielkovín, ako bežný domáci králik potrebuje, čo môže viesť k poruchám gastrointestinálneho traktu a obezite. Neodporúča sa ani miešať trávnaté seno a seno zo strukovín.

Strava králika by sa mala každý deň dopĺňať o rôzne druhy zelenej listovej zeleniny. Králiky môžu každý deň skonzumovať toľko zeleniny, koľko chcú, pokiaľ nedostanú hnačku a pokiaľ zelenina neobsahuje veľa sacharidov, ako napríklad mrkva a zemiaky. Dôležitá je pestrosť. Novú zeleninu zavádzajte pomaly a v malých množstvách a sledujte, či sa nevyskytnú mäkké výkaly, hnačka alebo príznaky bolesti pri plynatosti. Obzvlášť vhodná je tmavá listová zelenina ako rímsky šalát, ružičkový kel, zeler, kaleráb, červená repa a brokolica. Niektoré druhy listovej zeleniny, ako napríklad zelený šalát, púpava, petržlen, kel by sa mali podávať v obmedzenom množstve, pretože majú vysoký obsah vápnika a pri nadmernom podávaní môžu prispieť k vzniku vápenatých kameňov v močovom mechúre. Ľadový alebo hlávkový šalát by sa nemal podávať, pretože obsahuje hlavne vodu a málo živín.
Zelené potraviny majú rovnaké nutričné ​​výhody ako seno, ale obsahujú širší výber živín a tiež dodávajú potrave vodu, čo je veľmi dôležité, pretože králiky nie vždy pijú toľko, koľko by mali. Ak kŕmite králika veľkým množstvom zeleniny, je normálne, že bude piť menej vody. Zelené potraviny sú skvelé pre obličky, močový mechúr a gastrointestinálny trakt, avšak strava by nemala pozostávať len zo zelených potravín, pretože nemajú dostatok kalórií na udržanie normálnej telesnej hmotnosti králika.

Ovocie (napríklad jablko, hruška, bobuľovité ovocie, mango, broskyňa, ananás) sa môže podávať vo veľmi obmedzenom množstve, len ako pochúťka. Obsah cukru v ovocí (a dokonca aj v mrkve) môže pri nadmernom podávaní narušiť normálne baktérie tráviaceho traktu. Banány a hrozno sa neodporúčajú, pretože králikom môžu veľmi zachutiť, následkom čoho môžu odmietať inú potravu.

Komerčne vyrábané pelety by sa mali podávať len ako malá časť králičej stravy. Nadmerné kŕmenie dospelých králikov peletami je častou príčinou obezity a mäkkej stolice (spôsobenej premnožením abnormálnych baktérií v gastrointestinálnom trakte), pretože pelety majú vo všeobecnosti nízky obsah vlákniny a vysoký obsah sacharidov.

Je ľahké prekrmovať králika peletami, pretože nespôsobujú pocit sýtosti tak ako seno. Pelety tiež nepodporujú normálne opotrebovanie zubov a nedostatok žuvania môže viesť k problémom so správaním. Nedostatok vody môže spôsobiť ochorenie močových ciest. V ideálnom prípade by pelety mali tvoriť maximálne 10 % králičej stravy.

Potraviny, ktorým by ste sa mali úplne vyhnúť sú tie s vysokým obsahom škrobu a mastné potraviny, ako je fazuľa, chlieb, obilniny, čokoláda, kukurica, orechy, ovos, hrach, rafinovaný cukor, semená, pšenica alebo akékoľvek iné obilniny. Zdravého králika tiež nie je potrebné kŕmiť vitamínmi alebo inými výživovými doplnkami, pretože ich pri správnom kŕmení budú konzumovať vo svojej strave.

Králiky potrebujú mať neprestajne k dispozícii čerstvú vodu a seno. Niektoré králiky uprednostňujú misky s vodou, iné zasa fľaše. Ak si vyberiete fľašu, nezabudnite ju skontrolovať, či nie je upchatá a denne ju plňte čistou vodou. Ak ponúkate králikovi vodu v miske, uistite sa, že ju králik nevyleje alebo nezašpiní výkalmi. Najlepšie je zvoliť ťažkú hlinenú misku alebo takú, ktorá sa dá pripevniť ku klietke.

KASTRÁCIA

Gravidita králika trvá približne 30 dní a priemerná veľkosť vrhu je 4 až 10 mláďat. Odporúča sa skorá kastrácia, aby sa znížila pravdepodobnosť smrteľnej rakoviny maternice u samíc. Kastrácia sa odporúča aj u samcov, aby sa znížila pravdepodobnosť značkovania teritória. Najlepší vek na vykastrovanie králika je 4-6 mesiacov, čo je tesne pred dosiahnutím pohlavnej dospelosti. Králik by mal byť pred anestéziou vždy vyšetrený veterinárnym lekárom, aby sa uistil, že je zdravý a je bezpečné vykonať operáciu.

Kastrácia je chirurgické odstránenie maternice a vaječníkov a je obzvlášť dôležitá, pretože zabraňuje veľmi častému zhubnému nádoru u králikov, ktorý sa vyskytuje približne u 80 % nekastrovaných samíc starších ako 2 roky. Táto rakovina sa rýchlo šíri do iných orgánov a nedá sa liečiť. Medzi ďalšie ochorenia maternice patrí pyometra (maternica sa infikuje a naplní sa hnisom), aneurizmus maternice (krvná zrazenina v maternici) a endometritída (zapálená výstelka maternice). Kastrácia je tiež rozhodujúca v domácnosti, kde spolu žijú samec a samica, aby ste predišli nechceným vrhom.

U samcov králikov nenachádzame veľa bežných reprodukčných chorôb, avšak niektoré potenciálne problémy zahŕňajú abscesy semenníkov, hematómy (krvné zrazeniny) a rakovinu semenníkov. Samce králikov majú tiež tendenciu mať vo veku 8-18 mesiacov problémy s agresiou a môžu začať značkovať. Všetkým týmto problémom sa dá predísť vykastrovaním králika, čím sa chirurgicky odstránia semenníky. 


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

28.02.2023