STAROSTLIVOSŤ O FRETKU II.

STAROSTLIVOSŤ O FRETKU II.


PROSTREDIE

Klietky pre fretky by mali mať rozmery minimálne 50 x 50 x 70 centimetrov a mali by mať dve alebo viac poschodí so schodmi alebo rampami, po ktorých môžu vyliezť. Najlepšie sú drôtené klietky, vyhnite sa používaniu akvárií/terárií, pretože majú veľmi slabé vetranie. Klietka by mala mať veľmi malé medzery a zabezpečenú západku, aby sa zabránilo úniku fretky. Podlaha by mala byť pokrytá umývateľným povrchom - linoleom a podobne. Fretke poskytnite hojdacie siete alebo police, na ktoré si môže sadnúť, aj nejaký druh tmavého priestoru, pretože sa rada schováva a spí. Aby bol priestor na spanie útulný, vysteľte ho slamou alebo starým tričkom, to fretku povzbudí, aby sa uhniezdila a pomôže jej zostať v teple.

Fretky sú hravé zvieratá, preto je dobré zabezpečiť im hračky, ktoré ich povzbudzujú k hrabaniu alebo lovu. Radi sa hrajú s malými loptičkami, pierkovými hračkami pre mačky alebo malými látkovými hračkami pre bábätká. Vyhnite sa hračkám z peny alebo latexovej gumy, pretože by ich pravdepodobne rozhrýzli a malé časti prehltli, čo by spôsobilo upchatie tráviaceho traktu.

Fretky potrebujú pohyb a duševné obohatenie, a preto by nemali byť zavreté v klietkach 24 hodín denne. Keď sú mimo klietky, mali by byť vždy pod dohľadom. Uistite sa, že sa nedostanú k žiadnym elektrickým káblom, nebezpečným látkam alebo rozbitným predmetom. Zakryte všetky medzery, cez ktoré sa zmestia, napríklad pod dverami a oknami.
Sú zvyknuté používať toaletu, no do toalety nepoužívajte hrudkujúce stelivo pre mačky ale podstielku z peliet. Fretky by mali byť chránené pred priamym slnečným žiarením, najlepšie je chladné zatienené miesto.

STRAVA

Fretka je mäsožravec, preto by strava vhodná pre fretky mala obsahovať vysoký obsah tuku ako hlavný zdroj kalórií a tiež by mala byť bohatá na vysoko stráviteľné živočíšne bielkoviny. Rastlinné bielkoviny fretky zle trávia a môžu viesť k určitým zdravotným problémom, ako sú kamene v močovom trakte, kožné ochorenia, ochorenia tráviaceho traktu a spomalený rast. Je tiež dôležité poznamenať, že fretky nedokážu tráviť vlákninu, takže pri výbere stravy by ste sa mali vyhnúť vysokému obsahu obilnín.

Absolútne najlepšou stravou je prirodzené krmivo - mäso. Najvhodnejšie je kuracie, hovädzie, baranie alebo ryba. Nepodávajte bravčové mäso (obsahuje veľa tuku), vnútornosti (hovädzie srdce, pečeň) len v malom množstve a nie často, pretože sa po nich môže objaviť hnačka. Ak sa fretku rozhodnete kŕmiť mäsom, malo by tvoriť 60% jej kŕmnej dávky, 20% príloha (ryža, cestoviny, ovsené vločky), 10% varená zelenina alebo ovocie (melón, banán, jablko) a 10% mliečne výrobky (biely jogurt, tvaroh, syr, vaječný žĺtok). Kŕmenie surovým mäsom sa nazýva BARF (bones and raw food) a pri takomto kŕmení by ste si mali naštudovať presné zloženie jedálnička alebo sa poradiť s odborníkom, inak môžete fretke privodiť vážne zdravotné ťažkosti.

Ďalšou možnosťou je špecializované granulované krmivo pre fretky vyrobené s ohľadom na ich nutričné ​​požiadavky. Kupujte fretke kvalitné krmivo s vysokým obsahom mäsa, fretky potrebujú živiny najvyššej kvality, pretože majú veľmi krátky tráviaci trakt a jednoduché črevné baktérie, takže ich telo má len 3-4 hodiny na strávenie potravy a absorbovanie živín. Kvôli tomu musí mať fretka neustály prístup ku granulám a čerstvej vode, ktorú je potrebné pravidelne vymieňať. Misky umiestnite ďaleko od toalety, aby zostali čisté a nekontaminovali sa výkalmi.
Ak chcete fretke dopriať pochúťku, najlepšou možnosťou je malý kúsok kvalitného mäsa. Vyhnite sa komerčným pochúťkam pre fretky, pretože väčšina z nich neobsahuje vôbec žiadne mäso, len obilniny a sladidlá. Fretke, rovnako ako mačke, môžete podávať maltózovú pastu, hlavne v období pĺznutia. Nekŕmte fretku ľudskou stravou ani zvyškami zo stola, vyhnite sa sladkým, soleným a koreneným jedlám. Nikdy nepodávajte fretke čokoládu a sladkosti.

VETERINÁRNA STAROSTLIVOSŤ

Vaša fretka by mala byť vyšetrená veterinárnym lekárom do 48 hodín od jej kúpy resp. adopcie. Veterinárny lekár skontroluje fretke uši, či sa v nich nenachádzajú ušné roztoče, oči, ústnu dutinu a celkový stav zvieratka. Môžete požiadať aj o vyšetrenie vzorky výkalov na prítomnosť črevných parazitov.
Rovnako ako psy a mačky, aj pre fretky je vakcinácia povinná. Fretky sú zvyčajne vakcinované proti psinke vo veku 8 až 10 týždňov a následne revakcinované o 2 až 4 týždne. Vo veku 16 týždňov je povinná vakcinácia proti besnote. Následne sa revakcinácia (preočkovanie) psinky vykonáva raz ročne a revakcinácia besnoty raz za 1 až 3 roky, v závislosti od typu použitej vakcíny.
Pre fretky vo veku tri roky a viac sa minimálne raz ročne odporúča kompletné vyšetrenie, ktoré zahŕňa analýzu moču a krvné testy. To umožní včasné odhalenie chorôb, ktoré sa bežne vyskytujú u starších fretiek, ako je kardiomyopatia, hypoglykémia a rakovina. Fretkám môžete pravidelne strihať pazúry, ak sa vám to doma nedarí, alebo neviete ako na to, urobí to za vás veterinárny lekár. 


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

14.10.2022