STAROSTLIVOSŤ O FRETKU I.

STAROSTLIVOSŤ O FRETKU I.


Fretka bola domestikovaná už pred približne 2000 rokmi a pôvodne bola v Európe využívaná na odstraňovanie škodcov. Patrí do čeľade lasicovitých, ktorá zahŕňa aj skunky, vydry, norky, lasice a jazvece.
Rovnako ako šteniatka a mačiatka, aj mláďatá fretky sa rodia hluché a slepé. Začínajú chodiť asi vo veku troch týždňov, v tom čase sa im otvárajú oči a začínajú počuť. Vo veku asi šiestich týždňov ich možno odstaviť od matky a prejsť na komerčnú potravu pre fretky. Priemerná dĺžka ich života je päť až osem rokov, za geriatrické zvieratá sa považujú už vo veku troch až štyroch rokov.

FRETKY AKO DOMÁCE ZVIERATKÁ

Fretky sú vo všeobecnosti priateľské, zvedavé a hravé zvieratká, ktoré si užívajú spoločnosť ľudí, aj keď sú veľkí spáči – môžu spať až 20 hodín denne. Môžu byť skvelými domácimi miláčikmi a ľahko sa naučia používať toaletu. Ako u všetkých zvierat, aj tu je dôležitá socializácia. Ak nie sú správne vycvičené, môžu byť agresívne.

Vďaka svojej zvedavej povahe sú fretky umelcami v úniku. Zablokujte všetky otvory vedúce do neprístupných častí domu, aby ste zabránili úniku alebo zraneniu. Ak fretka do otvoru dokáže strčiť hlavu, zmestí sa jej tam aj telo. Fretky vedia vojsť do priestoru v pohovke, vyliezť na police, skrine a strčiť sa do šuplíkov, za skrinky alebo za chladničku. Tieto miesta by mali byť zablokované resp. utesnené.

Fretky milujú žuvanie, takže všetky penové, plastové a gumové predmety uložte mimo jej dosahu, vrátane vložiek do topánok, štupľov do uší, hračiek pre deti, gumičiek, balónov, slúchadiel a podobne. Ak fretka prehltne niektorý z týchto predmetov, môže to spôsobiť gastrointestinálnu obštrukciu (upchatie), čo si môže vyžadovať chirurgický zákrok alebo v horšom prípade spôsobiť smrť fretky.

ZAOBSTARANIE

V ideálnom prípade by ste si mali zaobstarať mladú fretku, pretože sa ľahšie prispôsobí novému prostrediu. Každé zvieratko, ktoré kupujete by ste si mali predtým pozorne prezrieť. Oči a nos by mali byť čisté a bez akéhokoľvek výtoku, ktorý by mohol byť príznakom psinky alebo infekcie dýchacích ciest. Fretka by mala byť zvedavá a priateľská. Nemala by byť vychudnutá, ani mať vypadanú srsť. Skontrolujte prítomnosť vonkajších parazitov, ako sú blchy. Ak je to možné, preskúmajte fretke ústnu dutinu, či nemá zlomené zuby, zmenenú farbu ďasien (mali by byť svetloružové) alebo akékoľvek zjavné vredy okolo papuľky, ktoré by mohli byť príznakom ochorenia. Informujte sa, aká je fretka stará a či už bola vykastrovaná.
Fretky sú spoločenské zvieratá, odporúča sa vlastniť dve fretky, aby sa necítili osamelo. Obzvlášť dôležité je zvážiť kúpu fretky ak máte v domácnosti malé deti, fretky majú krehké kosti a pri nevhodnej manipulácii alebo páde sa môžu ľahko zraniť.

STAROSTLIVOSŤ

Aj keď sú fretky prirodzene čistotné zvieratá, sú veľmi dobre známe svojim pižmovým zápachom. Bez ohľadu na to, koľkokrát fretku okúpete, zápach nikdy úplne nezmizne. Tento zápach je oveľa horší u nekastrovaných fretiek. Majú tiež pár análnych žliaz (podobné ako u mačiek a psov) s veľmi silne zapáchajúcimi sekrétmi. Tieto análne žľazy vyprázdňujú len zriedkavo, pokiaľ nie sú veľmi vystrašené a zápach často zmizne po niekoľkých minútach.
Kúpanie by sa malo obmedziť na minimum – maximálne raz alebo dvakrát mesačne. Kúpanie fretky zbaví jej kožu a srsť všetkých prírodných (mierne zapáchajúcich) olejov, čo spôsobí, že telo ich bude produkovať stále viac a viac. V podstate prílišné kúpanie fretky môže spôsobiť, že jej zápach sa ešte zhorší. Obyčajne sa sami čistia, podobne ako mačka. Ak sa chystáte fretku kúpať, používajte len šampón vhodný pre fretky a primeranú teplotu vody.

KASTRÁCIA FRETKY

Ak nechcete fretku používať na chov, dôrazne sa odporúča chirurgická kastrácia. Intaktné (nekastrované) samce fretiek majú silný pižmový zápach, značkujú si svoje územie a môžu byť agresívnejšie. Akonáhle samice fretky dosiahnu pohlavnú dospelosť, zostanú v ruji pokiaľ sa nerozmnožia. Táto dlhotrvajúca ruja môže viesť k potlačeniu kostnej drene kvôli vysokým hladinám estrogénu. Ak sa tento stav nelieči včas, môže byť smrteľný


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

10.10.2022