RUTINNÉ VYŠETRENIE STOLICE

RUTINNÉ VYŠETRENIE STOLICE


Rutinné vyšetrenie stolice (koprologické vyšetrenie) slúži na to, aby sa zistilo, či sú v stolici zvieraťa prítomné črevné parazity - červy (hlístovce, pásomnice, škrkavky) a mikroskopické parazity (Giardia alebo kokcídie). Parazity nespôsobujú len črevné ochorenia, niektoré z nich môžu byť infekčné aj pre ľudí (háčkovce, škrkavky a Giardia).

Vajíčka parazitov žijúcich v čreve sa vylučujú stolicou a sú mikroskopickej veľkosti, preto sú voľným okom nepozorovateľné. Testovanie sa musí vykonať na čerstvej stolici. Stolicu zbierajte do zaváraninového skla alebo do odbernej skúmavky každý deň aspoň 5 dní (vajíčka sa vylučujú nepravidelne, preto je potrebné zbierať stolicu niekoľko dní po sebe), z každej kôpky odoberte veľkosť fazuľky. Zbernú nádobu je potrebné držať v chladničke.

Čerstvá vzorka stolice sa zmieša so špeciálnym roztokom a odstredí sa pri vysokej rýchlosti. Následne sa vzorka skúma pod mikroskopom, aby sa zistila prítomnosť vajíčok červov a iných mikroskopických parazitov.

Ako často by mala byť stolica vyšetrovaná?

Počas prvého roku života by šteniatka mali absolvovať niekoľko vyšetrení. Črevné červy sa u šteniatok vyskytujú veľmi často a môžu spôsobiť väčšie problémy u mladších psov, takže ich včasné odhalenie je dôležité. Bežné prípravky na odčervenie nemusia byť účinné na všetky druhy črevných parazitov, preto je vyšetrenie dôležité aj u šteniatok, ktoré sú pravidelne odčervované.
U dospelých psov by sa vyšetrenie malo vykonávať každých šesť mesiacov.

Aké komplikácie môžu spôsobiť črevné parazity?

Klinické príznaky infekcie črevnými parazitmi sa môžu výrazne líšiť v závislosti od parazita a celkového zdravotného stavu psa.

Škrkavky (Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina). Infekcie škrkavkami u dospelých psov sú často asymptomatické. U mladých psov alebo ťažko infikovaných dospelých psov môžu príznaky zahŕňať zvracanie, hnačku, stratu hmotnosti, matnú srsť. Larvy škrkaviek počas svojho životného cyklu migrujú cez pľúca, takže možno pozorovať kašeľ.

Háčikovce (Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala). Háčikovce sa usadia v stene čreva a sajú zo svojho hostiteľa krv. Preto je najvýznamnejším klinickým príznakom infekcie anémia, ktorá vedie k letargii, slabosti a bledým ďasnám. Bežne sa pozoruje aj strata hmotnosti a krvavá hnačka.

Tenkohlavce (Trichuris vulpis). Tenkohlavce často spôsobujú krvavé hnačky.

Pásomnice (Dipylidium caninum). Táto pásomnica je prenášaná blchou, preto je pri jej výskyte veľká pravdepodobnosť, že je pes napadnutý blchami. V stolici sú vylučované články pásomnice, čo sa prejavuje ako svrbivosť v okolí konečníka. To môžeme pozorovať ako sánkovanie psa po zemi, objaviť sa môže nechutenstvo a strata hmotnosti, aj keď infekcia je často bezpríznaková.

Giardia. Tento protozoálny parazit často spôsobuje silné vodnaté hnačky, ktoré môžu byť sprevádzané zvracaním a chudnutím. Hnačky nie sú pravidelné, striedajú sa obdobia hnačky s normálnou konzistenciou stolice.

Kokcídie. Hoci infekcia týmto protozoálnym parazitom je u zdravých dospelých zvierat často asymptomatická, u šteniat alebo oslabených zvierat môže spôsobiť hnačku.

Liečba a prevencia

Ak je v stolici pozitívny nález parazitov, veterinárny lekár odporučí vhodnú liečbu na ich odstránenie. V závislosti od druhu parazita môže liečba zahŕňať jednu alebo niekoľko dávok odčervovacieho prípravku vo forme pasty, tabliet, pipety alebo tekutého roztoku.
Najlepšou prevenciou je pravidelné odčervovanie. Odčervovacia schéma je nasledová:

Prvé odčervenie

14. deň po pôrode

Do 3 mesiacov veku

Každé dva týždne

Od 3 do 6 mesiacov veku

Raz do mesiaca

Od 6. mesiaca

Každé 3 mesiace

Dospelý pes

Každé 3 mesiace (4x ročne) alebo podľa potreby


LIEKY PROTI ČREVNÝM PARAZITOM

PRÍPRAVKY PROTI ČREVNÝM PARAZITOM



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

20.12.2022