REČ TELA MAČKY

REČ TELA MAČKY


Ak viete čítať reč tela mačiek, zistíte, že sú to veľmi expresívne zvieratá. Všetko od pohybov chvosta až po polohu uší je formou komunikácie.

Radosť a pohodlie

Keď je mačka uvoľnená a šťastná, môže vyzerať ospalo a oddýchnuto, jej hlava a chvost sú nehybné. Svaly sú uvoľnené, dýchanie a pohyby pomalé. Takáto mačka by mohla privítať pohladenie alebo túlenie. Ak mačka leží a ukazuje brucho znamená to, že sa cíti bezpečne. Uvoľnené mačacie uši budú v prirodzenej polohe. Nebudú sploštené k hlave ani smerovať dozadu. To, že mačka hýbe ušami je prirodzená reakcia na zvuk. Keď je mačka uvoľnená, jej zreničky majú typickú veľkosť. Nie sú príliš rozšírené, môže aj pomaly žmurkať alebo privierať oči akoby sa chystala driemať. To všetko sú znaky, že mačka je uvoľnená a vie, že jej nič nehrozí, preto nepotrebuje monitorovať prostredie.

Hravé správanie

Mačka, ktorá sa hrá, vyzerá trochu inak ako mačka, ktorá je uvoľnená. Hra napodobňuje správanie pri prežití, takže mačky predstierajú, že sú agresívne. Zreničky mačky sú väčšinou rozšírené, takisto roztiahne prsty na labkách – aby získala trakciu pri náhlych pohyboch a chvost sa môže vlniť alebo švihať zo strany na stranu, čo môže byť tiež znakom toho, že je naštvaná alebo rozrušená. Počas hry sa môžu mačky prenasledovať, biť a hrýzť. Často sa pri hre prikrčia a zdvihnú zadok, akoby sa pripravovali na lov. Všetky tieto prejavy správania sú viditeľné aj u mačiek, ktoré lovia alebo sa bránia. Pri hre sa mačka dostane do kompromitujúcich pozícií (napríklad sa prevráti na chrbát), čo by neurobila tvárou v tvár skutočnému nebezpečenstvu.

Stres a nepohodlie

Mačka, ktorá je mierne vystresovaná alebo sa snaží vyhnúť niečomu nepríjemnému, prižmúri oči, rýchlo žmurká alebo odvráti hlavu. Jej telo je stuhnuté, drží sa nízko pri zemi, jedna labka môže byť mierne zdvihnutá nad zemou. Môžete si všimnúť, ako zíva, upravuje sa, škrabe, olizuje sa, žmurká alebo nadmerne pije vodu. Zreničky sú zvyčajne rozšírené, uši sa otáčajú rôznymi smermi. To všetko sú spôsoby, ako si mačka udržuje prehľad o prostredí okolo nej. Chvost sa môže vlniť, švihať zo strany na stranu alebo byť pevne pritlačený k telu.

U mačky, ktorá pociťuje narastajúcu úroveň strachu, úzkosti alebo stresu sú uši sploštené dozadu alebo ich otáča do strán. Hlava klesne na úroveň ramien alebo nižšie a dýchanie sa môže veľmi zrýchliť. Chvost bude mať nízko a oči s rozšírenými zreničkami budú vyplašene pozorovať okolie. Nohy môže držať pod sebou v skrčenej polohe alebo sploštiť celé telo k zemi a zaujať postoj, ako by sa chystala utiecť. V extrémnych prípadoch strachu alebo agresivity urobí mačka presný opak – natiahne sa a prehne chrbát, aby vyzerala čo najväčšia a naježí sa.

Pri vysokej úrovni strachu a stresu bude mačka vrčať, syčať a prskať. Ak nebudú tieto jasné varovania rešpektované, môže dôjsť k uhryznutiu. 

STRES, NERVOZITA, NEVOĽNOSŤ

Prejav náklonnosti

Keď mačky prejavujú náklonnosť, obtierajú sa o Vás, krúžia alebo sa otáčajú v malých osmičkách. Chvost mačky bude vysoko zdvihnutý, často s malým zakrivením na jeho konci, čo poukazuje na to, že Vás rada vidí. Trenie hlavy je jasným znakom toho, že Vás mačka miluje - mačky majú na tvári pachové žľazy, ktorými si značkujú predmety a územie, ktoré považujú z svoje. Mačky sú známe svojím „miesením“, čo je ďalší znak radosti a pohodlia, pretože napodobňujú správanie pri kŕmení dojčiacich mačiatok (mačiatka „miesia“ svoje matky, aby získali mlieko, čo je pre nich príjemná situácia). Klasický znak spokojnosti je pradenie. Mačky však pradú aj v stresových situáciách, pravdepodobne preto, aby sa upokojili.

Príznaky choroby

Prvým príznakom choroby u mačiek je často zmena reči tela. Mačky sú mimoriadne dobré v skrývaní chorôb, takže malé telesné náznaky môžu byť prvými príznakmi problémov. Mačka, ktorá sa cíti zle, môže držať hlavu nízko a prižmúriť oči alebo ich držať zatvorené. Jej uši môžu byť položené nízko alebo byť vytočené smerom von a fúzy môžu smerovať nadol. Hlavu, nohy a chvost môže držať veľmi blízko tela. Tretie viečka, ktoré sa nachádzajú vo vnútorných kútikoch očí, môžu byť viditeľné, pretože nie sú úplne zatiahnuté. Ak sa mačka cíti príliš slabá, môže si ľahnúť na bok. Môžete si všimnúť výtok z očí alebo z nosa. Ak si myslíte, že sa Vaša mačka necíti dobre alebo má bolesti, poraďte sa pre istotu so svojím veterinárnym lekárom.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

21.3. 2022