Prečo je dôležité zbierať výkaly po psoch

Prečo je dôležité zbierať výkaly po psoch


V dnešnej dobe vlastní veľa ľudí psov. Tie sú už skôr vnímané ako spoločníci než strážcovia príbytkov, a preto je bežné že mnoho z nich žije s ľuďmi spoločne v domácnosti v byte. Samozrejme každé radosti so sebou prinášajú aj starosti. Okrem iného je potrebné ich chodiť venčiť von. Väčšinou sa psy venčia na určených miestach na venčenie poprípade na trávnikoch pred bytovkami. Bohužiaľ veľa ľudí sa už nestará o to čo ich pes vyprodukuje a výkaly nechá ležať na zemi. Niektorí nie sú dokonca schopní upratať ich ani z chodníka. Toto ma za následok veľa negatívnych dopadov.

Je to neestetické a zápach (hlavne v teplých letných dňoch) sa rozlieha po okolí, navyše do toho môže hocikto stúpiť a preniesť ich na ďalšie miesta. Poprípade k sebe domov. Myslím, že nikomu sa táto predstava nepáči. A umývanie výkalov, ešte k tomu od cudzích psov, tiež predpokladám, že nepatrí medzi koníčky väčšiny z nás.

Ale čo je najhoršie a najnebezpečnejšie je tá hygienická stránka. Ako dobre vieme, výkaly obsahujú veľké množstvo baktérií. Zamorenie malej plochy veľkým množstvom baktérií je nebezpečné, pretože tieto baktérie sú zrážkovou vodou splavované do podzemných vôd. Ak tieto vody kontaminujú nejaké vodné nádrže či iné vodné oblasti, hygienici sú nútení napríklad zakázať kúpanie v takomto objekte. A to je len jeden príklad možných dôsledkov kontaminácie.

Ďalším veľkým nebezpečenstvom sú parazity. Nikdy neviete kto a ako odčervuje a či vôbec odčervuje svojich miláčikov. Bohužiaľ podľa prieskumov je stále veľké percento výkalov pozitívnych na parazitologické vyšetrenie. Je to celé spektrum parazitov, od protozoárnych cez pásomnice až po škrkavky. Tieto parazity (ako aj baktérie) sú potencionálnym zdrojom nákazy. Ohrozené sú predovšetkým malé deti a samozrejme domáci miláčikovia. Navyše si týchto nevítaných návštevníkov môžete doniesť domov nalepených na topánkach a roznášať tak infekciu ďalej. Tieto infekčné agensy môžu spôsobiť buď tráviace ťažkosti (a to je ten najmenší problém) alebo problémy s krvotvorbou a následne anémiu poprípade kožné ochorenia. Niektoré parazity majú schopnosť migrovať do rôznych orgánov v brušnej a hrudnej dutine, dokonca do mozgu a oka. Tam vytvárajú veľké cysty, ktoré následne utláčajú ostatné tkanivá. Niekedy sú mylne diagnostikované ako rakovina.

Ďalším bohužiaľ smutným následkom je aj to, že niektorí rozhorčení ľudia si zlosť vybíjajú na tých, ktorí za to nie sú zodpovední a to sú naši miláčikovia. Stali sa prípady, že nejaký páchateľ podhodil nástrahu s jedom či klincami vo vnútri. Samozrejme psy, ktorý neboli pod dozorom poprípade neboli vychovaní tak, že nemá jesť hocičo zo zeme, túto nástrahu skonzumovali, čo malo fatálne následky.

Zbierať výkaly po svojich miláčikoch nie je vôbec ťažké. Stačí na to nejaký mikroténový sáčok alebo noviny a trochu fyzickej námahy- zohnúť sa. Na podporu zbierania exkrementov po psoch väčšina obcí zriaďuje špeciálne koše na exkrementy kde nájdete aj na to určené sáčky. Okrem toho za znečisťovanie verejného priestranstva môžete dostať aj pokutu.

Ak vlastníte psa, postavte sa k jeho chovu zodpovedne. A k tomu patrí aj upratovanie po nich. Pretože Vaše lajdáctvo môže ohroziť nielen ostatných, ale aj Vás, Vašu rodinu a domácich miláčikov.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová