Prečo je dôležité používať prípravky proti kliešťom ?

Prečo je dôležité používať prípravky proti kliešťom ?


Jedno z možných ochorení, ktorú môžu preniesť kliešte na Vášho štvornohého miláčika, je práve BABEZIÓZA.

Čo to je a čo ju spôsobuje?

Babezióza je parazitárne ochorenie prenášané kliešťami. Spôsobuje hemolytickú anémiu a hematúriu čiže močenie krvi. V minulosti bola považovaná za exotické ochorenie pochádzajúce z teplejších krajín. Druhy kliešťov, ktoré ju prenášajú sa totižto u nás nevyskytovali. No globálne otepľovanie spôsobilo to, že sa teplomilné druhy dostávajú do oblastí s vyššou nadmorskou výškou. A takto sa k nám dostali aj tieto kliešte prenášajúce babeziózu.
Chorobu však nespôsobuje kliešť. Ten je vektorom, čiže prenášačom ochorenia. Pôvodcom ochorenia sú malé parazity nazývané Babasia. Tie k svojmu životu potrebujú prekonať určité vývinové štádia v kliešťovi. Na konci vývinu sa dostanú až do slinných žliaz kliešťa. Keď sa tento kliešť prichytí na psa, pri cicaní krvi sa parazity dostanú do krvného obehu zvieraťa a napadajú krvinky. Bol však popísaný aj priamy prenos babézii zo psa na psa krvou a slinami napríklad pri pohryzení. Babezióza sa môže objaviť aj u mačiek, ale priebeh je miernejší a väčšinou sa samé uzdravia.

Klinické príznaky:
Inkubačná doba je 1-3 týždne. Akútne ochorenie sa prejavuje vysokou horúčkou nad 40 °C. Typická je hemolytická anémia, čiže rozpad červených krviniek, žltačka a močenie krvi. Môžu sa pridružiť aj neurologické príznaky ako napríklad epileptiformné záchvaty, nekoordinované pohyby a podobne. Ďalej sa objavuje zvracanie a hnačky so žltými výkalmi. Neskôr dochádza k zlyhaniu obličiek, pečene a ostatných orgánov. V niektorých prípadoch môže dôjsť k úhynu do 24 hodín.
Chronické ochorenie sa prejavuje nechutenstvom, apatiou, chradnutím a chudnutím. Žltačka a anémia sú mierne a horúčka nie je vysoká. Objavuje sa vodnatieľka a môžu dôjsť k poškodeniu očí.
To ako si telo poradí s týmto ochorením závisí od veku, imunity a zdravotného stavu.

Terapia a úspešnosť liečby:
Terapia závisí od toho ako silno sa choroba prejaví. V prípadoch s miernym priebehom stačí zviera pozorovať. Pri závažnejšom priebehu je nutná rýchla veterinárna terapia. Pri jej včasnom zahájení je prognóza dobrá.
Aj po vyliečení majú v sebe psy ešte malé množstvo parazitov. To ich chráni voči následnej reinfekcii no stávajú sa nosičmi infekcie. A ak dôjde k stresu a zníženiu imunity môže ochorenie znova prepuknúť.

Prevencia
Základom prevencie je ochrana voči kliešťom. Na to slúžia rôzne antiparazitárne prípravky vo forme sprejov, šampónov, obojkov, spot-on prípravkov, tabliet a podobne.


LIEČIVÁ PROTI KLIEŠŤOM PRÍPRAVKY PROTI KLIEŠŤOM


Nielen ľudí , ale aj zvieratá majú kliešte „radi“. Tie však môžu prenášať veľa závažných ochorení. Preto nezabúdajte na Vášho chlpáča a chráňte ho použitím repelentných a antiparazitárnych prípravkov. A takisto je dobré skontrolovať srsť po každej vychádzke, či ste si náhodou nedoniesli domov neželaného hosťa.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová


1.4. 2021