Prečo je dôležité odčervovať zvieratá ?

Prečo je dôležité odčervovať zvieratá ?

Odčervovanie zvierat je veľmi dôležitý krok z hygienického hľadiska nielen pre Vášho domáceho miláčika , ale aj pre Vás samotných, keďže sú niektoré parazity prenosné aj na ľudí. Existuje niekoľko druhov parazitov, ktoré môžu spôsobovať problémy zvieratám. Odčervenie sa vykonáva predovšetkým proti tzv. oblým a plochým (pásomnice) červom, ktoré sa vyskytujú najčastejšie. Existujú však aj menšie jednobunkové parazity, ktoré takisto spôsobujú tráviace ťažkosti. Tie sú však menej časté a preto sa pri podozrení na parazitárne ochorenie tráviacich ciest robia cielené laboratórne vyšetrenia. A podľa diagnózy sa určí presná terapia účinná proti konkrétnemu parazitovi.

Vajíčka niektorých parazitov sa vyskytujú voľne v prostredí a dokážu prežiť aj niekoľko rokov. Iné parazity zase potrebujú na svoj život aj medzičlánok ako napríklad hlodavce, obojživelníky, plazy, vtáky, chrobáky... dokonca blchy. Konzumáciou takto nakazených zvierat sa následne nakazia aj psy a mačky. Zdrojov nákazy je teda veľmi veľa a je ťažké ustriehnuť, aby sa k nim Váš miláčik nedostal. Dokonca aj tie zvieratá, ktoré vonku nechodia (ako napríklad väčšina mačiek), sa môžu nakaziť tak, že vajíčka parazitov si donesiete domov priamo na topánkach.

Ak je parazitov málo nespôsobujú žiadne príznaky, no pri väčšom počte jedincov sa môže objaviť zápal čriev, hnačky alebo naopak zápchy, nafukovanie, bolesť v oblasti brucha. Môžu dokonca spôsobiť aj vracanie, nechutenstvo a predovšetkým je to vychudnutie. Tým, že parazit odoberá živiny svojmu hostiteľovi, zvieratá majú aj škaredú matnú srsť, sú apatické a môžu trpieť anémiou. Typickým znakom je aj tzv. sánkovanie keď si pes šúcha zadok o zem pomocou predných labiek. Niektoré parazity vylučujú toxíny a môžu spôsobiť neurologické príznaky ako sú napríklad epileptické kŕče.

U mláďat, ktorých matky neboli pravidelné odčervované, je veľmi pravdepodobné, že sa narodia už nakazené. Vývojové štádia červov sa totižto vedia dostať do rôznych tkanív v tele a tam vyčkajú do času, kým nie je mačka alebo fenka kotná. Vtedy sa preberú a putujú buď cez placentu do plodu, kde sa ďalej vyvíjajú alebo sa dostanú do mliečnych žliaz a mláďatá sa nakazia pri cicaní materského mlieka.

Preto je dôležité okrem vakcinácie a ošetreniu proti vonkajším parazitom nezanedbať aj odčervovanie zvierat.


ANTIPARAZITÁRNE TABLETY


Autor: MVDr. M. Dobisová