POZOR na letné prehriatie organizmu u zvierat

POZOR na letné prehriatie organizmu u zvierat


Tak ako na ľudí aj na zvieratá vplývajú vysoké teploty negatívne. Môže dôjsť k prehriatiu ich organizmu a dokonca ku skolabovaniu. Často krát je to spôsobené chybami majiteľa.

Najčastejšie problémom býva to, že ľudia nechávajú svojich miláčikov v aute. Teplota v aute sa v lete rýchlo zvyšuje. Ani pootvorené okná nepomôžu tomu, aby vzduch poriadne cirkuloval v aute a ochladzoval sa. Takisto ani státie v tieni nezabráni zvyšovaniu teploty v aute.

Ďalej si ľudia často myslia, že kvôli kožuchu je psom teplo a tak ich radšej ostrihajú. Opak je však pravdou. Srsť pôsobí ako izolátor a to nielen proti chladu ale aj teplu. Srsť bráni priamemu pôsobeniu slnečných lúčov na kožu a navyše sa nad povrchom kože medzi chlpmi vytvorí izolačná vrstva vzduchu s primeranou teplotou pre zviera. Ak srsť ostriháte narušíte túto izolačnú vrstvu a telo zvieraťa sa nemá ako brániť prehriatiu.

Ďalším problémom v teple sú nevhodné náhubky. Ľudia často používajú látkové sťahovacie náhubky, ktoré sa využívajú na veterinárne ošetrenie. Pysk sa pomocou nich stiahne a pes nie je schopný otvoriť papuľu a pohrýzť tak človeka. Nemajú sa však používať na prechádzku a už vôbec nie ak idete nejakým dopravným prostriedkom. Pes nemá veľa potných žliaz. Ochladzuje sa tak, že otvorí papuľku, vyplazí jazyk a rýchlo dýcha. Tieto náhubky mu v tom bránia a navyše teplo a dusno zvyšuje ešte viac teplotu tela zvierat. Preto môže dôjsť ku skolabovaniu celého organizmu.

Aká je prvá pomoc pri prehriatí organizmu zvierat? V prvom rade je dostať ho preč z dusného a teplého prostredia do chládku s dobrou cirkuláciou čerstvého vzduchu. Podať mu čistú vodu, najlepšie vlažnú. Môžete mu nachystať uterák namočený do studenej vody a položený na podlahu. Nikdy ho nebaľte do tohto uteráka. Prudké ochladenie kože spôsobí stiahnutie kožných ciev a krv sa tak nedokáže ochladiť. Všetko teplo sa kumuluje v centrálnych orgánoch a to môže spôsobiť následne skolabovanie organizmu. Ochladiť môžete labky.

V týchto horúčavách nezabúdajte ani na pravidelný pitný režim- Váš aj Vašich miláčikov. Zvieratá taktiež ocenia miesto, kde sa môžu ochladiť. Buď sú to rôzne chladiace podložky alebo postačí aj mokrý uterák položený na zemi.


Produkty na leto



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová