PANOSTITÍDA – ZÁPAL KOSTI

PANOSTITÍDA – ZÁPAL KOSTI


Panostitída je bolestivý zápal vonkajšieho povrchu dlhej rúrovitej kosti. Môže postihovať jednu alebo viac kostí naraz. Môže sa vyskytnúť u všetkých plemien, no najčastejšie sú postihnuté veľké a obrie plemená, ako napríklad nemecký ovčiak, nemecká doga, zlatý retreiver, labrador, rotvajler a doberman. Postihuje šteňatá a mladých rýchlo rastúcich psov, najčastejšie medzi 5. až 18. mesiacom, prvé príznaky sa môžu objaviť už vo veku 2 mesiacov alebo až vo veku 18 mesiacov. Postihnuté psy majú často opakujúce sa bolestivé epizódy panostitídy až do veku 2 rokov, kedy spontánne ustúpi.

Príčina

Panostitída je bolestivý stav a bolesť je pravdepodobne spôsobená zvýšeným tlakom v kosti a/alebo stimuláciou receptorov bolesti v perioste (väzivový obal pokrývajúci povrch kosti). Primárna príčina panostitídy nie je známa, ale faktormi môžu byť genetika, stres, infekcia, metabolizmus alebo autoimunitná zložka. Keďže sa zdá, že nemecké ovčiaky sú obzvlášť predisponované k panostitíde, choroba môže mať u tohto plemena genetickú predispozíciu. Nevhodná výživa môže tiež predisponovať niektorých psov k tomuto stavu, ako napríklad vysoký obsah bielkovín v strave a nevyvážený pomer vápnika a fosforu. Ak psa kŕmite kompletným krmivom, nie je potrebné pridávať žiadne vitamíny.

KRMIVO

Príznaky

Typickým príznakom je náhle, nevysvetliteľné, bolestivé krívanie jednej alebo viacerých nôh. Krívanie môže byť mierne alebo ťažké a má tendenciu nastať veľmi náhle a zvyčajne sa vyskytuje spontánne a bez anamnézy traumy alebo nadmerného cvičenia. Najčastejšou kosťou, ktorá je postihnutá, je ramenná kosť, ale panostitída sa môže vyskytnúť aj v oblasti vretennej, lakťovej, stehennej alebo holennej kosti. Postihnutá kosť bude bolestivá na dotyk. Môžu sa objaviť ďalšie príznaky, ako je horúčka, anorexia, letargia alebo strata hmotnosti.
Panostitída má tendenciu mať cyklickú povahu s obdobiami zhoršenia symptómov, po ktorých nasledujú obdobia zlepšenia. Bolesť sa často presúva z nohy na nohu. Každá epizóda krívania môže trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov a obdobie medzi epizódami je často asi mesiac, ale môže sa líšiť.

Diagnostika

Pri klinickom vyšetrení vznikne podozrenie na panostitídu, ak pacient prejaví bolesť pri tlaku na postihnutú kosť. Diagnózu potvrdzujú röntgenové snímky, ktoré zvyčajne vykazujú charakteristické zvýšenie hustoty postihnutých kostí. Stupeň zmeny nemusí korelovať so závažnosťou krívania. V niektorých prípadoch nemusí byť rádiografický dôkaz prítomný až desať dní po začiatku krívania, v týchto prípadoch treba opakovať snímky o dva týždne. Po vyriešení stavu sa hustota kostí normalizuje a kosť na röntgenových snímkach vyzerá normálne.

Liečba

Hoci toto ochorenie samo spontánne vymizne, počas epizód krívania je tento stav veľmi bolestivý. V tomto čase je liečba podporná, pričom sa podľa potreby podávajú protizápalové lieky. Počas epizód krívania by sa malo obmedziť aj cvičenie so psom. Medzi epizódami by sa malo podporovať ľahké až mierne cvičenie, ale neodporúča sa ťažké alebo intenzívne cvičenie, ani veľmi dlhé prechádzky. Niektorí psi s panostitídou nemajú chuť do jedla, v týchto prípadoch je dôležité zabezpečiť, aby dostávali správne vyváženú a chutnú stravu. V niektorých prípadoch môžu byť užitočné doplnky, ako omega-3 mastné kyseliny alebo antioxidanty.

Prognóza

Panosteitída je samolimitujúca choroba, čo znamená, že nakoniec sama vymizne. Choroba by mala byť úplne vyliečená v čase, keď pes dosiahne 18-24 mesiacov. Každá epizóda krívania by nemala trvať dlhšie ako 3 týždne, ak krívanie pretrváva bez úľavy dlhšie ako 4-5 týždňov, je pravdepodobné, že pes trpí inou kostnou poruchou.

Prevencia

Hoci existujú potenciálne súvislosti medzi diétami obsahujúcimi nadmerné množstvo bielkovín alebo vápnika, je kontraindikované kŕmiť šteňatá veľkých plemien krmivom pre dospelých psov, ktoré obsahuje nižšie hladiny bielkovín a vápnika. Dôvodom je to, že krmivo pre dospelých psov má tiež nižšiu hladinu kalórií alebo energie ako krmivo pre šteňatá. Rýchlo rastúce šteňatá vyžadujú v strave vyšší obsah energie, aby uspokojili potreby rastu a metabolizmu. Pri podávaní nízkoenergetického krmiva pre dospelých psov, by sa dávka musela navýšiť, no prijímanie nízkoenergetickej stravy vo veľkom množstve bude mať za následok vyšší celkový príjem bielkovín a vápnika. Lepšou možnosťou je kŕmiť postihnutého psa vysoko kvalitnou stravou, ktorá bola špecificky zostavená pre šteňatá veľkých plemien alebo pre dospievajúce psy, a obmedziť množstvo krmiva, aby mal pes štíhlu postavu a zdravú telesnú hmotnosť. Nadváha napomáha rozvoju panostitídy.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

24.9.2022