OCHORENIA ZUBOV

OCHORENIA ZUBOV


Ochorenia zubov sú jedným z najčastejších ochorení, s ktorými sa veterinárni lekári stretávajú. Postihnutých je viac ako 80 % psov starších ako tri roky. Len málo psov vykazuje zjavné príznaky zubného ochorenia, takže je len na vás a vašom veterinárnom lekárovi, aby ste odhalili tento skrytý a často bolestivý stav.

Ochorenia zubov psov a ľudí sú rovnaké, alebo vo väčšine prípadov podobné. Zatiaľ čo najčastejším zubným ochorením u ľudí je zubný, u psov je to ochorenie parodontu (parodontitída). U psov je zubný kaz zriedkavý a predstavuje menej ako 10 % všetkých problémov týkajúcich sa zubov.

PERIODONTÁLNE OCHORENIE (PARODONTITÍDA)

Parodontitída je termín používaný na opis infekcie a súvisiaceho zápalu parodontu (tkaniva obklopujúceho zub). Konkrétne ide o štyri tkanivá, ktoré tvoria parodont - ďasno, cement (pokrýva povrch koreňa), periodontálne väzivo (väzivo pripevňujúce koreň zuba ku kosti) a alveolárna kosť. Ochorenia parodontu začínajú zápalom ďasien a ak sa neliečia, infekcia sa často šíri hlbšie do zubnej jamky a ničí alveolárnu kosť. V konečnom dôsledku sa zub uvoľní a môže časom vypadnúť. Odhaduje sa, že viac ako dve tretiny psov starších ako tri roky trpia určitým stupňom parodontitídy, čo z neho robí najčastejšie ochorenie postihujúce psov.

ZUBNÝ KAMEŇ

Ústna dutina je domovom tisícov baktérií. Keď sa tieto baktérie množia na povrchu zuba, vytvárajú neviditeľnú vrstvu nazývanú plak a organizujú sa do biofilmu. Veľmi zjednodušene povedané, biofilm je súbor baktérií štruktúrovaných takým spôsobom, aby boli veľmi odolné voči odstráneniu a ťažko dostupné pre antibiotiká. Časť tohto plaku je prirodzene odstránená jazykom psa a žuvacími návykmi. Ak sa tento plak pravidelne neodstraňuje, zhustne a mineralizuje sa, čo vedie k vzniku zubného kameňa. Zubný kameň je drsný materiál, ktorý priťahuje viac plaku, aby sa „prilepil“ na povrch zubov. Baktérie plaku, ktoré sa dostanú do kontaktu s ďasnami môžu spôsobiť zápal ďasien (gingivitída). Gingivitída je vždy prvým štádiom ochorenia parodontu a je to jediné skutočne reverzibilné (zvratné) štádium.

Rýchlosť, akou sa plak mineralizuje, je u psov veľmi individuálna. Najlepším spôsobom, ako zabrániť tvorbe zubného kameňa, je každodenné čistenie zubov pomocou zubnej pasty a kefky, ktorá je špeciálne vyvinutá pre psov a je určená na prehltnutie. Bohužiaľ, aj keď je to najlepšia forma kontroly plaku, väčšina majiteľov psov čistenie zubov nepraktizuje.

Špeciálne žuvacie hračky a pochúťky pre psov môžu tiež pomôcť znížiť alebo oddialiť tvorbu plaku a zubného kameňa. Niektoré krmivá pre domáce zvieratá boli špeciálne formulované ako dentálne diéty, ktoré mechanicky alebo chemicky pomáhajú pri odstraňovaní plaku. K dispozícii sú aj roztoky do vody alebo roztoky na potieranie zubov.

Odstránenie zubného kameňa

Keď sa zubný kameň vytvorí, bude ho potrebné odstrániť v ľahkej celkovej anestéze, pretože nahromadený zubný kameň sa už nedá odstrániť čistením, roztokmi ani diétou. Ak je psík starší, váš veterinárny lekár vykoná predanestetické krvné vyšetrenie, aby sa uistil, že je funkcia obličiek a pečene v norme. Bežné čistenie zubov zahŕňa dôkladné zubné vyšetrenie, po ktorom nasleduje odstránenie zubného kameňa na zuboch aj pod líniou ďasien a leštenie zubov špeciálnou pastou, ktorá zabraňuje zubnému kameňu ľahko sa na povrchu zuba znova usadiť. Uvoľnené zuby sa vytrhnú, pretože psíkovi spôsobujú bolesť a často sa pridruží aj bakteriálna infekcia.

ZUBY

CHÝBAJÚCI ZUB

Medzi možné príčiny chýbajúceho zuba patrí vrodená absencia (zub sa nevytvoril), neprerezanie zubu (zub prítomný pod líniou ďasna, ale nevystúpil na povrch) alebo defekty/malformácie zubov. Niektoré plemená su viac náchylné na neprerezanie zubov, najmä malé plemená ako maltézsky psík a plemená, ktoré majú skrátenú, sploštenú hlavu (brachycefalické plemená ako mops, buldoček). Mali by sa urobiť röntgenové snímky všetkých oblastí, kde zuby chýbajú. Ak sú neprerezané zuby objavené v ranom veku (ideálne pred prvým rokom života), keď je ešte prítomný erupčný potenciál, môže sa vykonať operácia ďasna, aby sa podporilo prerezávanie zubov. V prípade neprerezaných zubov u zvierat starších ako jeden rok sa odporúča chirurgické vyšetrenie a extrakcia. Poškodené zuby, ktoré nie sú odstránené, môžu prispieť k tvorbe zubnej cysty. Tieto cysty môžu rásť a spôsobiť poškodenie iných zubov a okolitej kosti. Ak sa vytvorí cysta, liečba zahŕňa chirurgické odstránenie zasiahnutého zuba a cystickej výstelky.

ZLOMENINY ZUBOV

Existujú dva typy zlomenín zubov, ktoré zahŕňajú korunku zuba - nekomplikované zlomeniny odhaľujú citlivý dentín, komplikované zlomeniny korunky zahŕňajú nielen dentín, ale siahajú ešte hlbšie a odhaľujú dreň, ktorá obsahuje nervy a krvné cievy. K väčšine zlomenín zubov dochádza, keď psy žuvajú príliš tvrdé predmety, ako sú kocky ľadu, kosti, parohy a konské či prasacie kopytá. Ak je zubná dreň obnažená, jedinou možnosťou liečby je terapia koreňového kanálika alebo extrakcia zuba. Ponechať zub bez ošetrenia sa neodporúča, pretože infekcia sa dostane priamo cez miesto zlomeniny a pravdepodobne sa vyskytne závažnejšia infekcia.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

10.12.2022