OCHORENIA KORYTNAČIEK II.

OCHORENIA KORYTNAČIEK II.


Salmonelóza

Salmonelóza je zoonotické ochorenie, čo znamená, že sa môže preniesť zo zvierat na ľudí. Práve korytnačky sú pôvodcami salmonelových infekcií. Infikované zvieratá a ľudia vylučujú tieto baktérie vo svojich výkaloch, čo slúži ako zdroj infekcie pre ostatných hostiteľov. U vnímavých ľudí a zvierat spôsobuje salmonelóza gastrointestinálne ochorenie s príznakmi ako nevoľnosť, vracanie, hnačka, bolesť brucha, kŕče, horúčka alebo septikémia (otrava krvi). Najviac ohrozené sú malé deti, starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou. Hoci korytnačky určite nie sú jediným domácim miláčikom resp. plazom, ktorý môže prenášať salmonelu, mnohé korytnačky prenášajú infekciu asymptomaticky, čo znamená, že nevykazujú známky choroby. Keďže väčšina korytnačiek, ktoré prenášajú salmonelu nie je chorá, zvyčajne nie je potrebná žiadna liečba.

V polovici 70. rokov sa zistilo, že niektoré infikované deti sa touto baktériou nakazili od svojich korytnačiek. Mnohé z týchto detí nedodržiavali správnu hygienu, ako napríklad umývanie rúk po manipulácii s korytnačkami. Prevencia prostredníctvom správnej hygieny je najlepším spôsobom, ako dostať toto ochorenie pod kontrolu. Pri každom znečistení akvárium riadne vyčistite a vydezinfikujte. Okamžite zlikvidujte všetky výkaly. Po kŕmení korytnačky alebo manipulácii s akváriom si dôkladne si umyte ruky dezinfekčným mydlom, aby ste minimalizovali riziká. Povrchy (stoly, podlahy, koberce a pod.) sa môžu tiež kontaminovať baktériami, ak sa po nich korytnačka pohybuje. Baktérie môžu na týchto povrchoch prežiť dlhú dobu.

Hibernácia

Ak sa v zajatí fotoperióda (dĺžka dňa) udržiava na 12-14 hodinách a korytnačka má dostatok tepla, k hibernácii nedôjde. Hoci je to kontroverzné, mnohí veterinárni lekári sa domnievajú, že pre zdravie korytnačky nie je nevyhnutné, aby prešla hibernáciou, no niektorí majitelia im chcú poskytnúť vhodné podmienky na zimný spánok. Hibernácia je veľmi stresujúca a počas nej sa môžu prejaviť subklinické ochorenia. Prezimovať by sa mali len korytnačky, ktoré sú dobre kŕmené a v dobrom zdravotnom stave. Pred hibernáciou je nevyhnutné dôkladné vyšetrenie a príslušné laboratórne testy vrátane analýzy stolice na črevné parazity.

Častým problémom korytnačiek je „pseudohibernácia“. Skutočná hibernácia vyžaduje konštantnú teplotu medzi 10-16 °C. Trvalé teploty nad 16 °C nie sú dostatočne chladné na to, aby korytnačka prešla do pravej hibernácie. Korytnačky prechádzajúce pseudohibernáciou sa javia ako hibernujúce, no v skutočnosti sa metabolizmus korytnačky nespomaľuje a korytnačka pomaly hladuje.

Dystokia

Dystokia (zadržanie vajíčok) nastáva, keď samica korytnačky nie je schopná klásť vajíčka. U plazov ide o pomerne bežný problém, ktorý je spôsobený rôznymi faktormi a môže byť život ohrozujúci. Zadržanie vajíčok je často spojené so zlým chovom, vrátane nevhodného prostredia, nesprávneho osvetlenia a teploty, nevhodných miest na hniezdenie, nesprávnej stravy (podvýživa) a dehydratácia. Medzi ďalšie faktory patrí vek a stav zvieraťa, zranenia alebo fyzická prekážka v dôsledku deformovaných alebo nadmerne veľkých vajec, fyzické abnormality reprodukčného traktu alebo panvy, infekcie, zápcha a abscesy.

Zdravá gravidná korytnačka nemusí jesť niekoľko dní alebo týždňov, ale stále bude aktívna a ostražitá. Korytnačka s dystokiou je anorektická a rýchlo ochorie, prechádza do ťažkej letargie a môže úplne prestať reagovať. Je dôležité čo najskôr navštíviť veterinárneho lekára. Na diagnostiku dystokie sa používa fyzikálne vyšetrenie, krvné testy a röntgenové snímky.

Vnútorné parazity

Korytnačka sa infikuje vnútornými parazitmi (prvoky, hlísty, pásomnice a motolice) pri pojedaní infikovanej potravy alebo z infikovaného substrátu. Viditeľné príznaky sú hnačka alebo zápcha, červy v truse, zvracanie, anorexia. Je dôležité nechať vyšetriť vzorku stolice, aby sa zistilo, akým typom parazita je vaša korytnačka napadnutá. Je dôležité, aby vám váš veterinár povedal, aký odčervovací prostriedok máte použiť, pretože niektoré z tých, ktoré sa používajú na liečbu červov u iných zvierat, sú pre korytnačky toxické. Neužívajte ivermectin ani piperazin. Niektoré bezpečnejšie zahŕňajú pyrantel pre parazitické červy a praziquantel pre pásomnice.

Problémy spôsobujú aj niektoré prvoky (Hexamita, Kokcídia, Entamoeba). Príznaky infekcie Hexamitou zahŕňajú tmavozelený páchnuci moč, anorexiu a zadržiavanie tekutín. Neliečený stav vyústi k poškodeniu obličiek a následnej smrti. Kokcidióza sa prejavuje ťažkou hnačkou. V týchto prípadoch podávame metronidazol. Korytnačka infikovaná Entamoebou nie vždy vykazuje príznaky infekcie, ale môže infikovať iné druhy korytnačky a spôsobiť ich smrť. To je dôvod, prečo by ste nemali chovať viacero druhov korytnačiek v rovnakom akváriu.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

6.6.2022