OCHORENIA KORYTNAČIEK I.

OCHORENIA KORYTNAČIEK I.


Ako u iných zvierat, tak aj u korytnačiek sa môžeme stretnúť s jedinečnými problémami. Pochopenie týchto problémov vám umožní skvalitniť život vašej korytnačky a minimalizovať budúce zdravotné problémy.

Infekcie respiračného traktu

Infekcie dýchacích ciest sú jednou z najbežnejších chorôb, ktoré môžu korytnačky postihnúť. Tieto infekcie môžu viesť k niekoľkým pozorovateľným príznakom ako sú sipot, chrapľavé dýchanie, kýchanie, výtok z nosa, opuchnuté oči, strata chuti do jedla, nedostatok energie.
Príčiny infekcií dýchacích ciest môžu byť spôsobené plesňami, vírusmi alebo baktériami (Mycoplasma agassizii). Často sa vyskytujú, keď je teplota prostredia korytnačky dlhodobo nízka. Pokiaľ ide o suchozemské druhy, príliš vlhké prostredie môže tiež viesť k respiračnej infekcii.

Pre úspešné liečenie infekcie je dôležité zvýšiť teplotu v akváriu (28 - 31°C). Ak máte vodnú korytnačku, skontrolujte teplotu vody a uistite sa, že nie je príliš studená. Ak je problémom vlhkosť, skúste použiť materiál podstielky, ktorý nie je príliš savý a poskytuje lepšie vetranie. Niekedy tieto úpravy stačia na to, aby došlo k zlepšeniu zdravotného stavu korytnačky, ale vo vážnejších prípadoch môže byť potrebná návšteva veterinárneho lekára. Pravdepodobne vám predpíše širokospektrálne antibiotikum, ako je enrofloxacín alebo ceftazidím.

Močové kamene

Močové kamene vznikajú vtedy, keď minerály zo stravy tvoria v močovom systéme kryštály. Tieto kryštály sa spájajú a tvoria kamene. Zvyčajne sú výsledkom nesprávnej výživy alebo obmedzeného prístupu k čerstvej pitnej vode, čo vedie k pretrvávajúcej dehydratácii. Ak má vaša korytnačka močové kamienky, tie dráždia črevnú sliznicu, preto môžete pozorovať v jej truse krv. Korytnačka môže tiež vydávať namáhavé zvuky pri pokuse o defekáciu. Fyzikálne vyšetrenie, palpácia a röntgenové snímky umožňujú vášmu veterinárnemu lekárovi tento problém správne diagnostikovať. Pomocou chirurgických nástrojov sa kamene odstránia cez análny otvor. Ak sa ku kameňom nedá dostať cez análny otvor, môže byť potrebná operácia. Následne môže byť doporučená tekutinová terapia na prevenciu poškodenia obličiek a preplachovanie močového systému a často aj antibiotická terapia. Váš veterinárny lekár s vami prediskutuje zmeny v stravovaní v snahe zabrániť budúcej tvorbe kameňov a pre udržanie správnej hydratácie.

Prolapsy

U korytnačiek k prolapsu dochádza, keď orgán (črevo, kloaka, močový mechúr, maternica alebo penis) vyčnieva z otvoru (otvor na spodnej strane chvosta, z ktorého korytnačka vylučuje svoje odpadové produkty). U samcov korytnačiek sa najčastejšie vyskytuje prolaps penisu. Ak penis zostane vonku, môže sa poškodiť alebo ho môže uhryznúť iná korytnačka. Trauma penisu je vážny problém a vedie k život ohrozujúcim infekciám. Bez ohľadu na to, či sa vyskytuje prolaps tkaniva alebo orgánu, obe môžu byť poškodené, vysušené alebo môžu trpieť narušeným prietokom krvi. Prolaps orgánu je potenciálne život ohrozujúci problém a musí ho okamžite vidieť skúsený veterinárny lekár špecializovaný na plazy.

Nepravidelný rast panciera

Ak si všimnete, že pancier vašej korytnačky rastie nepravidelne, môže to byť príznakom podvýživy spôsobujúcej metabolické ochorenie kostí. V čase, keď si to všimnete, problém trvá už dosť dlho a môže mať vážne dlhodobé účinky na zdravie korytnačky. Pancier môže byť mäkký, môže sa zdať hrudkovitý, alebo už nemusí byť symetrický. Tento problém je často spôsobený nevhodnou stravou, ktorá môže mať príliš vysoký obsah bielkovín a tukov alebo môže mať nesprávny pomer vitamínov a minerálov. Nie je vylúčené, že bude potrebné upraviť osvetlenie a prostredie, v ktorom korytnačka žije. Je mimoriadne dôležité upozorniť na tento problém veterinárneho lekára.

Zlomeniny alebo trauma

Pancier korytnačky je pozoruhodne silný, ale môže sa poškodiť. Korytnačky môžu napríklad spadnúť zo stola, ak utečú z akvária alebo sú ponechané bez dozoru. Stáva sa, že trauma panciera môže byť spôsobená inými zvieratami. Hoci ide o vážne zranenia, pancier ma štruktúru ako kosť a dá sa opraviť. Na akúkoľvek traumu panciera treba ihneď upozorniť veterinárneho lekára, pretože otvorené rany sa môžu infikovať a následne spôsobiť vážne infekcie. Baktérie z tlamy zvieraťa môžu byť smrteľné pre všetky druhy plazov, aj keď rana po uhryznutí nevyzerá veľmi vážne.

Ušné abscesy

Ušný absces sa prejavuje ako tuhý opuch na boku hlavy na úrovni tympanickej membrány. Za základnú príčinu tohto stavu je považovaný nedostatok vitamínu A, pretože negatívne ovplyvňuje ochranu korytnačky pred invazívnymi baktériami, ktoré vytvárajú abscesy. Tento stav sa vyskytuje u voľne žijúcich, ako aj vnútorných a vonkajších domácich korytnačiek. Liečba vyžaduje vyčistenie a preplachovanie abscesu v celkovej anestézii, antibiotickú terapiu a doplnenie vitamínu A. 



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

1.6.2022