OBROVSKÝ AFRICKÝ SLIMÁK II.

OBROVSKÝ AFRICKÝ SLIMÁK II.


Predtým, ako si slimáka prinesiete domov, je veľmi dôležité mať preňho pripravené vhodné prostredie, potravu a byť oboznámený s tým, ako sa o slimáka starať a manipulovať s ním.

Chov a vhodné prostredie

Najlepším prostredím pre slimáka je sklenené terárium, poprípade krytá plastová nádoba. Veľkosť terária závisí od počtu chovaných slimákov. Slimáky potrebujú dostatok priestoru, pre dospelého slimáka je odporúčané terárium vo veľkosti cca 30 x 30 x 40 cm. Pomer týchto rozmerov sa môže líšiť a terárium môže byť aj väčšie, ale ideálne by nemalo byť vyššie ako 30 cm. Slimáky totiž radi visia z veka nádrže hore nohami a dosť často odpadnú. Ak je terárium veľmi vysoké, zvýši sa tým šanca, že slimák si pri páde zlomí ulitu. Terárium neumiestňujte na priame slnečné svetlo, do blízkosti okien s prievanom alebo na iné miesto s extrémnymi teplotami.

Substrát: Suchozemské slimáky sa radi zahrabávajú, preto je pre nich dôležitý hlboký vlhký substrát na simuláciu prirodzeného prostredia. Hĺbka substrátu závisí závisí od veľkosti slimákov. Uistite sa, že je substrát dostatočne hlboký na to, aby slimák zahrabal celý aj s ulitou plus pripočítajte 3 – 5 cm navyše. Najlepším substrátom je lignocel (kokosové vlákna, coco soil). Dobre udržuje vlhkosť, ľahko sa čistí a je podobný prirodzenému prostrediu slimákov. Vyhnite sa substrátom, ktoré im neumožňujú zahrabávať sa (napríklad drevené štiepky alebo štrk) alebo nezadržiavajú vlhkosť a môžu sa na slimáka prilepiť (piesok).

Vlhkosť: Úroveň vlhkosti je veľmi dôležitá. Africké slimáky síce žijú na súši, no pre správne dýchanie potrebujú vlhký vzduch. Ich nádrž by mala byť tropického charakteru s relatívnou vlhkosťou medzi 60-80%. Achatina neznáša príliš vysokú vlhkosť, najmä vo vyššom veku. Preto, ak je v teráriu dlhší čas vysoká vlhkosť, slimák môže zomrieť. Preto je potrebné aby malo terárium vhodné vetranie. V akvaristike sadá zakúpiť vlhkomer, ktorý vám presne určí úroveň vlhkosti. Pre udržanie vlhkosti je potrebné substrát a steny terária každý deň rosiť (voda v rozprašovači).

Teplota: Teplota v teráriu by sa mala pohybovať medzi 20 – 25 °C. Väčšine slimákov stačí izbová teplota, no ak máte v izbe chladno, je potrebné zakúpiť ohrevnú podložku.

Voda: Ak kŕmite slimáky vhodnou stravou, mali by im poskytnúť dostatok vody. Do terária však môžete umiestniť „bazénik“ s vodou (nízku nádobu), slimáky sa radi kúpu. Ak je nádoba hlbšia, na spodok im môžete uložiť oblé kamene, aby sa slimák neutopil. Africké slimáky majú dýchací otvor priamo pod ulitou. V hlbokej vode (keď sa voda dostane do ich ulity) nemôžu dýchať. Dbajte na to, aby nádoba nemala ostré okraje.

Svetlo: Slimáky nepotrebujú svetlo, pretože sú aktívne hlavne v noci.

Dekorácie: Slimáky sú dosť aktívne a radi lezú, zahrabávajú sa a schovávajú. Ak do terária umiestnite vhodné dekorácie, môžete im vytvoriť prostredie, ktoré je blízke ich prirodzenému - vetvičky a konáre, umelé rastliny (živé rastliny skonzumujú), nelakované plastové hrnce, drevo a pod. Do terária neumiestňujte nič tvrdé (kamene, keramické alebo sklenené nádoby na vodu), o čo by si slimák mohol poškodiť ulitu! Najlepšou voľbou je plast a všetko prikryte machom alebo substrátom.

Manipulácia

· Nikdy s nimi nemanipulujte so slanými rukami.

· Hoci má slimák pevnú ulitu, stále s ním musíte zaobchádzať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu ulity. Slimáka nikdy neťaháme za ulitu! Ak ho chcete odlepiť zo skla, pomaly prejdite prstom popod slimáka, uvoľnite vákuum medzi slimákom a povrchom a odlepte ho.

· Po manipulácii so slimákom je vhodné umyť si ruky, aby ste odstránili sliz.

Ako kŕmiť Achatiny si prečítate v nasledujúcom článku.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

25.2. 2022