OBOHATENIE PROSTREDIA PRE BYTOVÉ MAČKY

OBOHATENIE PROSTREDIA PRE BYTOVÉ MAČKY


Je známe, že bytové mačky sa dožívajú vyššieho veku a sú menej ohrozené infekčnými chorobami alebo zraneniami spôsobenými úrazmi. Bez vhodného obohatenia prostredia sú však vystavené väčšiemu riziku vzniku problémov so správaním. Tieto problémy môžu zahŕňať močenie/vylučovanie mimo mačacej toalety, úzkosť, depresiu, agresiu, poruchy príjmu potravy a nutkavé poruchy, ako je nadmerná starostlivosť o telo. Nižšie uvádzame niekoľko nápadov na obohatenie prostredia pre vašu mačku v interiéri, ktoré by mohli znížiť pravdepodobnosť výskytu týchto problémov so správaním z dôvodu stresu alebo nudy a udržať vašu mačku v interiéri šťastnú a zdravú.


Škrabadlá

Mačky prirodzene rady škriabu veci, pretože si brúsia pazúry a napínajú si svaly. Každá mačka sa líši v tom, aké materiály na škrabanie uprednostňuje, možno budete musieť vyskúšať viacero materiálov, kým zistíte, čo sa páči tej vašej. Bežne používané materiály, ktoré majú mačky rady sú sisalové lano, koberec a kartón. Treba odpozorovať, či vaša mačka rada škriabe vertikálne, horizontálne alebo má rada obidva spôsoby. Ak vaša mačka rada škriabe vertikálne, uistite sa, že je škrabadlo je dostatočne vysoké, aby sa na ňom mohla vaša mačka celá natiahnuť.


Vertikálne priestory

Mačky potrebujú miesta, kam môžu vyliezť a pozorovať svet okolo seba. Vyšší pozorovací bod im umožňuje cítiť sa bezpečne, zatiaľ čo pozorujú svoje okolie. Je to dôležité najmä v prostredí s viacerými mačkami, pretože sa tým znižuje pravdepodobnosť, že ju prekvapí iná mačka. Mačky ho dokonca môžu využívať ako svoje obľúbené miesto na spanie. Ako príklad na vytvorenie vertikálneho priestoru patria stromy pre mačky, stabilné police na stenu, rebríky a látkové pelechy, ktoré sa bezpečne pripevnia k oknám alebo na radiátor.


Okná

Možnosť pozerať sa z okna je pre každú mačku veľmi dôležitá. Poskytuje im množstvo podnetov, ktoré im v interiéri zvyčajne chýbajú. Pozorovanie vtákov, veveričiek, ľudí, hmyzu, vejúceho lístia a dokonca aj spoznávanie nových vôní im poskytuje stimuly a na nejaký čas ich zabaví. Ak máte na okne sieťku proti hmyzu, nespoliehajte sa na ňu. Mačka sieťku ľahko pazúrmi pretrhne alebo na ňu môže vyskočiť, vypáčiť ju a vypadnúť z okna, preto nikdy nenechávajte vašu mačku pri otvorenom okne. Najbezpečnejšie je zadovážiť si na okno hliníkovú klietku, dá sa vyrobiť na mieru a priskrutkovať na rám okna.


Úkryty

Úkryty pre mačky sú nevyhnutnosťou, aby sa mohli schovať. To sa neobmedzuje len na plaché mačičky, úkryty by mali mať k dispozícii aj sebavedomé mačky. Najradšej majú mačacie stromy s domčekmi, vhodná je aj akákoľvek forma stanového úkrytu, kryté pelechy alebo dokonca jednoduchá kartónová krabica. Niektoré mačky sa radi ukrývajú pod paplóny alebo deky.

PELECHY A DEKY

Hračky

Hranie je veľmi dôležité, pretože táto činnosť napodobňuje lov, obľúbenú zábavu mačiek žijúcich vonku. Hračky poskytujú fyzickú aj duševnú stimuláciu pre mačky žijúce v interiéri, ktoré by inak podľahli nude a mohli by svoju pozornosť upriamiť na nábytok. Svoju mačku môžete stimulovať pomocou interaktívnych hračiek, ako je napríklad myš na špagáte, udička s hračkou alebo laserové ukazovadlo. Mačky potrebujú mať možnosť raz za čas chytiť "korisť" aby neboli frustrované. Rovnako aj pasívna hra, ako napríklad gúľanie mačacích loptičiek im môže účinne poskytnúť množstvo hodín zábavy, zatiaľ čo vy sa venujete inej aktivite. Mačky obľubujú loptičky s pierkami, tunely a visiace hračky. V obchode sa dajú kúpiť aj hračky vyplnené mačacou mätou (catnip), dráhy a kolesá s loptičkou alebo elektronické hračky na baterky (napríklad podstavec s krútiacim sa motýlikom). Vždy sa snažte hračky striedať, aby sa vaša mačka nezačala nudiť.

HRAČKY



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

5.1.2023