Nádcha u mačiek (FRV a FCV)

Nádcha u mačiek (FRV a FCV)

Herpesvírus patrí do skupiny ochorení horných dýchacích ciest u mačiek. Je pôvodcom ochorenia infekčnej rinotracheitídy mačiek (FRV). Vnímavé na toto ochorenie sú mačky a šelmy z čeľade mačkovité. Spolu s herpesvírusom do komplexu ochorení horných dýchacích ciest patrí aj kalicivírus, reovírusy, mykoplazmy a chlamýdie. K týmto pôvodcom ochorenia sa sekundárne môže pridružiť aj bakteriálne ochorenie. Herpesvírus je vysoko nákazlivé ochorenie. Až 80% mačiek sa po vyliečení z klinických príznakov stáva vírusonosičom. Pri zníženej obranyschopnosti môže ochorenie opäť prepuknúť. Často sa vyskytuje spolu s kalicivírusom. Najcitlivejšie na tieto ochorenia sú predovšetkým mláďatá, skupinky s väčším počtom zvierat (útulky, chovy a podobne) a zvieratá žijúce v zlých zoohygienických podmienkach. Herpesvírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou od nakazených jedincov a cez kontaminované predmety. Prenos kalicivírusu je takisto možný kvapôčkovou infekciou, ale aj močom, trusom a cez kontaminované predmety.

Pre herpesvírusové ochorenie (FRV) je typická zvýšená teplota, malátnosť a nechutenstvo. Číry výtok z nosa sa môže časom zmeniť na hnisavý po pridružení bakteriálnej infekcie. Často dochádza ku krvácaniu z nosa. Na koži pod nosom a očami sa tvoria chrastičky. Mačky sa snažia týchto chrastičiek a hnisu zbaviť a tak otierajú hlavu o rôzne predmety, kýchajú a „fŕkajú“. Neliečením tohto stavu môže dôjsť až k deformáciám nosnej prepážky a prínosových dutín. Oči sú opuchnuté a zapálené a takisto z nich tečie výtok. Najskôr je číry, no po sekundárnej infekcii baktériami sa takisto zmení na hnisavý. Ak sa zápal očí nelieči môže dôjsť až k oslepnutiu. V ústnej dutine sa objavujú drobné bolestivé pľuzgiere, preto choré zvieratá slintajú a trpia nechutenstvom. Tieto pľuzgiere časom praskajú a krvácajú. U kotných mačiek dochádza k potratom. Pri zanedbaní liečby môže prepuknúť až zápal pľúc.

Klinické príznaky spôsobené kalicivírusom (FCV) sú dosť podobné no miernejšie. Takisto sa pri ňom objavuje horúčka a nechutenstvo. Zviera ťažko dýcha. Dochádza k výtokom z nosa a očí, ktoré sú rovnako na začiatku číre a neskôr hnisavé. Tiež je tu riziko vývinu zápalu pľúc. V ústnej dutine a nose sa takisto vo veľkej miere vyskytujú krvané pľuzgiere, ktoré časom praskajú a sú bolestivé. Tieto pľuzgiere sa však nachádzajú aj medzi medzi prstami a na vankúšikoch, čím sa kalicivírusové ochorenie odlišuje od herpesvirózy. Navyše pri tomto ochorení dochádza k opuchu kĺbom a preto je pre zvieratá pohyb bolestivý.

Prevenciou pred týmito ochoreniami je predovšetkým správna zoohygiena u mláďat a zvierat chovaných vo väčších skupinách. Zvieratá by sa nemali vystavovať príliš nízkym teplotám, kde hrozí prechladnutie. Treba dbať na posilnenie imunity. Dôležitá je kvalitná strava s obsahom vitamínov a minerálov. V prípade slabších jedincov môžete jedálniček doplniť o prípravky na podporu imunity. Základom prevencie je očkovanie. Vyhnete sa tak týmto chorobám alebo aspoň zmiernite ich príznaky, predovšetkým u mačiat.

Pri podozrení na nádchu a prechladnutie u svojho miláčika určite vyhľadajte veterinárneho lekára, pretože neliečenie tohto stavu môže mať fatálne následky a to hlavne u mačiatok.


Vitamíny a výživové doplnky pre mačky


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová