MOŽU MAČKY JESŤ PSIE KRMIVO A NAOPAK? ČASŤ II.

MOŽU MAČKY JESŤ PSIE KRMIVO A NAOPAK? ČASŤ II.


Krmivo pre mačky obsahuje vyššie množstvo tuku. Percento tuku v krmive pre psov je nízke, pretože psy majú nízku toleranciu tukov a môžu nepriaznivo reagovať na ich vysoký príjem - žalúdočná nevoľnosť, vypadávanie srsti, takisto sa u nich môže vyvinúť pankreatitída (článok nájdete tu: preklik na https://www.modralekaren.sk/bl... ) Psy budú po dlhšom príjme mačacieho krmiva zvracať, priberať na váhe, môže sa objaviť hnačka.

Mačky si nedokážu vytvoriť aktívnu formu vitamínu A ani dostatočné množstvo vitamínu B1 (tiamín), preto ich musia prijímať v krmive. Vitamín A je potrebný na podporu zdravia očí a pokožky a tiež na premenu sacharidov, bielkovín a tukov na energiu. Nedostatok tiamínu môže mať za následok zlú kvalitu srsti, stratu chuti do jedla a neurologické problémy vrátane záchvatov, ktoré môžu viesť k smrti. Psom stačí z krmiva prijať beta-katorén, z ktorého si ich telo vytvorí vitamín A. Najlepším zdrojom vitamínu A je pečeň, avšak pozor! Nekŕmte mačky pečeňou príliš často, obsahuje veľké množstvá tohto vitamínu a môže dôjsť k predávkovaniu. Podávajte maximálne raz týždenne jednu celú kuraciu pečeň alebo častejšie ale v maličkých množstvách zmiešanú s upravenou kompletnou stravou. Pečeň okrem vitamínu A obsahuje aj vitamín B, C a D, železo, fosfor, kyselinu folovú, meď a bielkoviny.

Zatiaľ čo psy pijú vodu často, mačky nie sú inštinktívne nútené piť veľa vody. Dnešné mačkovité šelmy sa vyvinuli z predkov žijúcich v púšti, preto nemajú potrebu často zaháňať svoj smäd. Keď mačky neprijímajú dostatok vody, môže sa u nich vyvinúť ochorenie močových ciest a obličiek. To je dôvod, prečo by ste mali do jej kŕmnej dávky pridať ako prevenciu mokré krmivo, tj. konzervy, kapsičky alebo polievky pre mačky. Mačka potrebuje asi 50 ml vody na kg telesnej hmotnosti, to je 200 – 250 ml denne pre mačku s hmotnosťou 4 – 5 kg. Mačky nepijú veľa vody aj preto, že boli zvyknuté prijímať ju v prirodzenej koristi. Myš obsahuje 70% vody, konzerva okolo 78% a suché krmivo len okolo 5-10%. Ak vaša mačka rada pije tečúcu vodu, zvážte nákup fontánky pre mačky.

Konečná odpoveď na otázku, či môže mačka jesť psie krmivo a pes mačacie je NIE. Ak sa to stane raz alebo dvakrát, nič sa nestalo, no určite by ste nemali umožniť mačke / psovi jesť krmivo, ktoré nie je určené priamo pre nich, ak im nechcete privodiť zdravotné problémy. Psie krmivo neobsahuje dostatok živín, ktoré mačka k zdravému životu potrebuje a pes môže mať z mačacieho krmiva tráviace problémy. Ak si vaše zvieratká zvyknú navzájom vyjedať misky, kŕmte ich oddelene. Odsledujte, či sa im niečo zvýši a ak áno, odložte im to na neskôr a druhýkrát podajte menšie množstvo. Alebo ak je to možné, položte mačke misku na vyvýšené miesto, kam pes nedočiahne.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

2.5.2022