MAČKA CALICO

MAČKA CALICO


Stretli ste sa už s pojmom Calico? Možno takúto mačičku máte doma a ani ste o tom nevedeli. Calico je označenie pre trojfarebnú mačku, inak povedané tricolor. Nie je to označenie pre žiadne konkrétne plemeno, trojfarebné Calico mačky môžu byť krížence aj čistokrvné plemená ako Maine Coon, perzská mačka, turecká angora, nórska lesná mačka, Devon Rex, americká kučeravá mačka a pod. Aby bola mačka označená ako Calico, jej srsť musí obsahovať tri farby – čiernu, bielu a ryšavú (oranžovú). Najčastejšie sú tieto mačky biele s čiernymi a ryšavými škvrnami. Pomenovanie Calico vzniklo kvôli ich farbe srsti, ktorá pripomína kaliko – hustá bavlnená tkanina, ktorej pomenovanie je odvodené od indického mesta Calicut, v minulosti dovážaná do Európy z Indie.

Korytnačie mačky (tortoiseshell cats) sú často mylne zaraďované medzi Calico. Korytnačie mačky sa však líšia od Calico tým, že ich farby sú zmiešané (čierna s ryšavou) zatiaľ čo u Calico prevažuje biela farba a čierna s ryšavou sa objavujú ako škvrny. Srsť Calico mačiek môže namiesto tradičnej jasnej bielej, čiernej a ryšavej farby obsahovať aj plavé, krémové, čokoládové alebo sivé škvrny.

Faktom je, že takmer všetky Calico sú samice, práve kvôli jedinečnému chromozomálnemu zloženiu, ktoré určuje farebné variácie ich srsti.
Pozn. chromozóm pozostáva z molekúl DNA, je nositeľom genetickej informácie

Pohlavné chromozómy (X a Y) určujú, či sa mačka narodí ako samec alebo samica. Každá mačka má pár pohlavných chromozómov s možnými kombináciami XX (samica) a XY (samec). Chromozóm X tiež nesie kódujúci gén pre čierne a ryšavé farby srsti. Samice Calico majú dva chromozómy X, čiže majú dva chromozómy s farebným kódom. Trojfarebné sfarbenie vznikne iba ak mačka dostane jeden ryšavý chromozóm X a jeden čierny chromozóm X. Napríklad od matky dostane chromozóm X, ktorý kóduje čiernu srsť, a od otca chromozóm X, ktorý kóduje ryšavú srsť. Chromozóm Y nemá vplyv na farbu srsti, slúži iba na určenie pohlavia mačiatka. Aby to bolo ešte komplikovanejšie, Calico musia tiež zdediť gén nesúvisiaci s chromozómami X a Y, ktorý kóduje bielu srsť.

Pretože samce mačiek majú jeden chromozóm X s kódom pre čiernu alebo oranžovú farbu a jeden chromozóm Y bez génov kódujúcich farbu, technicky nemôžu byť trojfarebné. Existuje však jedna výnimka - genetická anomália nazývaná Klinefelterov syndróm. Klinefelterov syndróm sa vyskytuje, keď samec zdedí ďalší chromozóm X od otca alebo od matky, čím sa jeho genetická výbava stáva XXY. V skutočnosti existuje iba 1 samec Calico na 3 000 mačiek a iba jeden samec z 10 000 je plodný.

Mačky Calico sú pomerne zriedkavé, ich narodenie je náhodné a preto okolo nich obieha veľa legiend. V starovekom Egypte, bolo zistených mnoho pozostatkov týchto trojfarebných mačiek. Po stáročia sa im pripisovali magické sily a japonskí námorníci ich radi držali na svojich lodiach, keďže o nich bolo známe, že chránia posádky počas búrok a vyháňajú zlých duchov.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

26.5.2022