KRYPTORCHIZMUS – NEZOSTÚPENÝ SEMENNÍK

KRYPTORCHIZMUS – NEZOSTÚPENÝ SEMENNÍK


Kryptorchizmus (retentio testis) je termín, ktorý označuje vývojovú vadu u samcov, kde sú neprítomné obidva alebo jeden semenník v miešku – obojstranný alebo jednostranný kryptorchizmus. Semenníky môžu byť nezostúpené, ektopické (uložené mimo mieška) alebo úplne chýbajúce. Semenníky sa vyvíjajú v blízkosti obličiek v brušnej dutine a normálne zostupujú do mieška cez slabinový kanál do dvoch mesiacov veku. U niektorých psov to môže byť aj dlhšie, zriedkavo po šiestich mesiacoch veku. Prítomnosť kryptorchizmu možno predpokladať, ak po štyroch až štestich mesiacoch veku nie je možné nahmatať semenníky v miešku.

Kryptorchizmus sa vyskytuje u všetkých plemien, no najčastejší výskyt bol zaznamenaný u plemien yorkšírsky teriér, pomeranian, toy pudlík, maltézsky psík, čivava a sibírsky husky. Postihuje približne 1 – 3% psov, presná príčina nie je úplne objasnená ale pravdepodobne ide o dedičnú vadu.

Kde sa môže semenník nachádzať

U plodu spája semenník s mieškom štruktúra nazývaná gubernaculum. Ak sa táto štruktúra nevyvinie správne, semenník do mieška nezostúpi. Vo väčšine prípadov kryptorchizmu je semenník zadržaný v brušnej dutine alebo v inguinálnom kanáli (priechod cez brušnú stenu do oblasti genitálií, cez ktorú semenník normálne zostupuje). Niekedy sa semenník nachádza tesne pod kožou (v podkožnom tkanive) v oblasti slabín, medzi inguinálnym kanálom a mieškom.

Diagnostika

Bolesť a iné príznaky sú zriedkavé, avšak len v tom prípade, že nedôjde ku komplikáciám. Jednou z komplikácií kryptorchizmu je torzia semennej šnúry, vtedy sa objavia príznaky zodpovedajúce náhlej a silnej bolesti brucha. Častejšie sa zadržaný semenník stane rakovinovým. Klinické príznaky spojené s rakovinou semenníkov závisia od špecifického typu rakoviny. V prípade brušného kryptorchizmu nie je možné semenník nahmatať zvonku. Ak pes vykazuje samčie správanie, ale semenníky sa nenechádzajú v miešku, môže sa vykonať krvný test na testosterón. Na určenie presnej polohy zadržaného semenníka sa najčastejšie vykonáva ultrazvuk brušnej dutiny alebo sa spravia röntgenové snímky. Typicky je zadržaný iba jeden semenník (75% prípadov), dvakrát častejšie pravý ako ľavý. Tieto psy sú zvyčajne plodné. Obojstranne kryptorchidné psy sú typicky sterilné, pretože vyššia telesná teplota v bruchu zabraňuje produkcii spermií.

Liečba

Čo najskôr sa odporúča kastrácia a odstránenie zadržaného semenníka (semenníkov). Prognóza je vynikajúca pre psov, ktorí podstúpia operáciu skoro, ešte predtým, ako sa vyvinú problémy so zadržaným semenníkom. Kastrácia je dôležitá aj z toho hľadiska, že by sa títo postihnutí jedinci nemali zaradzovať do chovu, aby sa táto dedičná vada neprenášala na potomstvo a nevznikali ďalšie línie kryptorchidov. U psov so zadržaným semenníkom je väčšia pravdepodobnosť vzniku testikulárneho nádoru v zadržanom semenníku. Odhaduje sa, že riziko vzniku rakoviny semenníkov je u psov s kryptorchizmom najmenej desaťkrát vyššie ako u normálnych psov.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

13.06.2022