KOŽA, JEJ FUNKCIE A STAROSTLIVOSŤ

KOŽA, JEJ FUNKCIE A STAROSTLIVOSŤ


Koža je najväčší orgán u psov a mačiek, tvorí približne 10 % až 15 % ich celkovej telesnej hmotnosti. Koža sa skladá z epidermis, dermis a hypodermis (obsahuje väčšinou tuk).

Epidermis (pokožka) obsahuje špecializované kožné bunky nazývané keratinocyty, ktoré produkujú keratín – voskovú látku, ktorá pokrýva pokožku a zabraňuje stratám vody.

Dermis (zamša) je tvorená kolagénom a je najväčšou časťou kože. Dermis je tiež metabolicky najaktívnejšia, obsahuje mazové žľazy a vlasové folikuly. Sebum, mastná látka vylučovaná mazovými žľazami, udržuje pokožku a chlpy lubrikované a tiež pokrýva chlpy, aby sa zabránilo treniu počas pohybu.

Srsť vášho domáceho maznáčika pozostáva z tisícov chlpov produkovaných vo vlasových folikuloch. Pretože chĺpky sú neprestajne pod environmentálnym stresom, neustále sa vylučujú a nahrádzajú. Sezónne vypadávanie, ku ktorému dochádza aj pri výmene srsti, je ovplyvnené vonkajšou teplotou a fotoperiódou. Mačky a psy, ktoré trávia veľa času vo vnútri a sú vystavené teplejšiemu prostrediu a elektrickému svetlu môžu pĺznuť po celý rok.


Akú úlohu zohráva koža a srsť môjho domáceho maznáčika?

Koža tvorí bariéru medzi vonkajším prostredím a vnútorným prostredím organizmu, funguje ako dôležitá súčasť imunitného systému a je nevyhnutná pre udržanie správnej hydratácie. Medzi ďalšie funkcie kože patrí:

  • Ochrana: Koža a srsť poskytujú bariéru, ktorá chráni zviera pred vonkajšími fyzikálnymi vplyvmi, chemikáliami, baktériami, vírusmi a environmentálnymi stresormi. Koža tiež obsahuje nervy a nervové zakončenia, ktoré pomáhajú zvieraťu cítiť teplo, chlad, tlak a bolesť. Okrem toho srsť chráni zvieratá pred chemickým poškodením, traumou, ultrafialovým žiarením a kontaktom s horúcimi povrchmi.

  • Imunita: Koža je dôležitá súčasť imunitného systému. Ak je imunita pokožky narušená, môžu sa vyskytnúť infekcie a potenciálne vážne ochorenia spôsobené škodlivými baktériami.

  • Termoregulácia: Zdravá srsť pomáha udržiavať a regulovať teplotu tela tým, že poskytuje izolačnú vrstvu srsti. Zdravá srsť dokáže účinne regulovať telesnú teplotu pohybom vlasových folikulov, aby sa chlpy priblížili k sebe, aby izolovali, alebo aby vzduch mohol prenikať pod voľnejšie chlpy, aby zviera ochladil.

  • Hydratácia: Strata vody cez kožu môže vážne ovplyvniť zdravie zvieraťa. Psy a mačky nemajú potné žľazy, takže nadmerná strata vody cez nezdravú kožu (transepidermálna strata vody) často spôsobuje zdravotné problémy. Nadmerná strata vody cez kožu tiež ovplyvňuje množstvo energie, ktorú domáce zviera potrebuje na udržanie metabolizmu.

  • Skladovanie živín: Koža tiež slúži ako zásobáreň viacerých živín. V koži sú prítomné bielkoviny a aminokyseliny, rovnako ako kolagénové vlákna a enzýmy. Psie a mačacie chlpy sú väčšinou tvorené bielkovinami. Až 35 % denného príjmu bielkovín psa sa spotrebuje na udržanie kože a srsti. Kyselina linolová a iné mastné kyseliny sú uložené v koži vo fosfolipidovej dvojvrstve a poskytujú pokožke pružnosť. Mastné kyseliny sú dôležité pri ochrane pred zápalmi. Prekurzory vitamínu D sú prítomné v koži a premieňajú sa na vitamín D vystavením ultrafialovým lúčom zo slnečného žiarenia. Minerály ako zinok, meď, selén a mangán sa v koži nachádzajú v relatívne vysokých koncentráciách, pretože zohrávajú úlohu kofaktorov a koenzýmov v niekoľkých biologických reakciách, ktoré v koži prebiehajú. V koži sa môžu ukladať aj vitamíny A a E rozpustné v tukoch. Vitamín A je nevyhnutný pre tvorbu a udržiavanie buniek a vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha chrániť pokožku. Vitamíny B sa nachádzajú v koži, ale neukladajú sa tam, pretože sú rozpustné vo vode.

Ako môžem udržať kožu a srsť môjho domáceho maznáčika zdravú?

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny a minerály hrá zásadnú úlohu pri starostlivosti o kožu a srsť vášho domáceho maznáčika.

  • Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) pomáhajú chrániť kožu a srsť a udržiavať ju lesklú. EPA pomáha bojovať proti zápalu. Zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú rybie oleje a ľanové semienko.

  • Kyselina linolová, omega-6 mastná kyselina nachádzajúca sa v kukurici, sóji, ľanových semienkach a iných orechoch, je kľúčovou živinou pri udržiavaní zdravej srsti. Mnoho domácich zvierat so suchou šupinatou pokožkou má často nedostatok práve tejto kyseliny. Lupiny, tenké chlpy, zvýšené vypadávanie a zlé hojenie sú spojené s nízkou hladinou kyseliny linolovej v koži a strave.

  • Zinok je obzvlášť dôležitý kvôli vysokej rýchlosti bunkovej výmeny spôsobenej neustálym vylučovaním. Okrem toho zinok pomáha znižovať stratu vody cez pokožku. U domácich zvierat, ktoré sú kŕmené nízkymi hladinami zinku, dochádza k vypadávaniu srsti, kožným infekciám a mdlému vzhľadu.

  • Biotín a vitamíny B hrajú dôležitú úlohu ako kofaktory v mnohých metabolických procesoch v tele, vrátane metabolizmu tukov, čo je pre pokožku dôležité, pretože biotín a vitamíny B sa podieľajú na podpore funkcie kyseliny linolovej v pokožke a zamši.

Nedávny výskum ukázal, že pridanie omega-3 mastných kyselín, kyseliny linolovej a zinku zvyšuje lesk srsti a znižuje výskyt suchej šupinatej kože (lupiny).


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

20.5.2022