Kašeľ u psov

Kašeľ u psov

Kašeľ je obranný mechanizmus, organizmus sa takto snaží zbaviť cudzích telies, nadbytočného sekrétu a iných dráždivých faktorov v dýchacích cestách. Kašeľ môže byť spôsobený rôznymi faktormi. Buď je to vírusové, bakteriálne alebo mykotické ochorenie. Ďalej to môže byť spôsobené cudzím telesom, nádorom, ale aj srdcovým ochorením. Preto je pri kašli veľmi dôležitá diagnostika.

Ako vyzerá kašeľ a čo ho spôsobuje?

V tomto počasí je časté, že zvieratá ľahko prechladnú. Hlavne tie, ktoré majú nedostatočnú imunitu. Toto prechladnutie je predovšetkým vírusového pôvodu, ale ak sa včasne podchytí, je tu riziko sekundárnej bakteriálnej infekcie. Kašeľ je najskôr suchý, dávivý, no časom prejde do produktívneho vlhkého s hlienmi. Tieto hlieny sa snaží pes vykašľať a môže ich aj vyvracať. K tomu sa môže pridružiť aj výtok z nosa a očí. Pes môže mať aj horúčku. Apatia a nechutenstvo miernejšie. Psi sa často nakazia v spoločnosti iných nakazených psov. Je to predovšetkým na cvičiskách, v parku, na výstavách a podobne.

Ako liečiť kašeľ u psa?

Kašeľ, ktorý je spôsobený vírusmi sa lieči obdobne ako chrípka u ľudí. Čiže ho treba jednoducho vyležať. Dôležité je podporiť predovšetkým imunitu. Na trhu je veľa prípravkov na zvýšenie imunity. Môžete podávať imunoglukán, vitamín C alebo výťažky z echinacei. Echinacea sa ale neodporúča užívať dlhšie ako 2-3 týždne v kuse, kvôli hepatotoxickým účinkom. Vhodnejšie sú prípravky vo forme kvapiek alebo sirupu. Tie sa zvieratám s boľavým hrdlom ľahšie prijímajú. Je však potrebné dávať si pozor na obsah xylitolu, ktorý je pre zvieratá toxický. Na zmiernenie a uľavenie od kašľa je výborný skorocelový sirup. Čo sa týka dávkovania, u väčších psov sa riaďte dávkovaním ako je odporúčané pre deti, poprípade podľa hmotnosti. U menších plemien znížte dávkovanie na polovicu. Dôležitá je aj hydratácia. Pes by mal piť veľa vody. Poprípade mu môžete dať čaj s obsahom lišajníka, sladkého drievka, divozelu a ibišu. Psovi je potrebné samozrejme dopriať dostatok odpočinku a času na regeneráciu. Vyhýbajte sa kontaktu s inými psami. Svojmu miláčikovi môžete pomôcť aj tým, že mu tvrdé granule zmäkčíte vodou alebo mu ponúknete konzervu. Nech si ešte viac nedráždi boľavý krk. Určite im však nepodávajte protizápalové lieky a lieky proti bolesti ako je paralen, ibalgin, acylpyrín a podobne. Tie sú totižto veľmi nebezpečné pre zvieratá !!!

DYCHACIE CESTY


Ako rýchlo sa pes uzdraví?

Tento typ kašľarýchly priebeh a psy fit za 10- 14 dní, ak nenastane žiadna komplikácia.

Aká je prevencia?

Základom je silná obranyschopnosť. sa docieliť pravidelným očkovaním.

Kašeľ u psa, ktorý je spôsobený len vírusmi sa jednoducho vyležať. Svojmu miláčikovi doprajte dostatok odpočinku a podporte imunitu. Ak to nie je nič vážne, pes sa uzdraví za pár dní. Ak by ste však nepozorovali po pár dňoch zlepšenie, určite navštívte svojho veterinára, pretože ako bolo spomenuté, kašeľ môže mať rôzne príčiny.

IMUNITA


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová