HOT SPOT

HOT SPOT


Psí hot spot, tiež známy ako pyotraumatická dermatitída alebo akútna mokvavá dermatitída, je červená zapálená kožná lézia, ktorá môže obsahovať hnis. Hot spoty možno nájsť kdekoľvek na tele psa, ale najbežnejšími miestami sú hlava, nohy a boky. Tieto bolestivé, svrbiace a páchnuce miesta môžu byť buď veľmi dobre viditeľné, no väčšinou ostávajú skryté pod spletenou srsťou. Najčastejšie sú postihnuté dlhosrsté plemená, kde sa hot spot v hustej dlhej srsti ľahko stratí, preto si treba všímať prvé príznaky (časté škrabanie, hryzenie) a odhaliť léziu čo najskôr.

Príčina

Hot spoty sú zvyčajne spôsobené psom samým, keď sa škrabe tak silno, že vytvorí otvorenú ranu. Počiatočné svrbenie u psov môže spôsobiť mnoho vecí, ako napríklad:

Alergie, vrátane potravinovej alergie alebo inhalačnej alergie, ktoré spôsobujú svrbenie.

Reakcie na uštipnutie hmyzom - blchami, roztočmi (Sarcoptes, Cheyletiella) alebo iným malým hmyzom (napr. húsenice, včely, osy, vši alebo komáre).

Infekcie uší. Baktérie alebo kvasinky vo zvukovode môžu byť také dráždivé, že sa pes škrabe na uchu a vytvára hot spoty na ušnici, za uchom alebo na krku.

Pyodermia. Primárne kožné infekcie spôsobené baktériami alebo kvasinkami môžu podnietiť psa k neustálemu škrabaniu oblasti natoľko, že sa vytvorí sekundárny hot spot.

Nedostatočná starostlivosť. Psy s neupravenou srsťou hryzú svoje dredy a vytvárajú otvorené rany. Spletená srsť zabraňuje prenikaniu vzduchu ku koži a zadržiava vodu, keď pes pláva alebo zmokne v daždi, takže pokožka zostane mokrá. To vytvára pre hot spot dokonalé prostredie.

Nuda. Psy, rovnako ako ľudia, si vytvárajú zlé návyky. Psy si často olizujú miesta, ktoré sú ľahko dostupné. Keď si ľahnú, chodidlá a predlaktia sú priamo pod tvárou, takže hot spoty sa často vyskytujú práve tam.

Ortopedické problémy. Psy s artritídou alebo problémami s chrbticou majú tendenciu väčšinu času ležať. Ležanie na jednej strane vytvára odreniny na tlakových bodoch, ako sú boky alebo päty (členky), kde sú kostné výbežky málo osvalené, najmä u starších psov s ubúdajúcou svalovou hmotou. Keď pes olizuje odreninu, vytvorí sa hot spot. Aby si psy zmiernili bolesť, tak si olizujú alebo hryzú degenerujúce kĺby, pričom sa tiež vytvárajú hot spoty.

Zápal análnych žliaz. Infikované análne žľazy sú bolestivé a spôsobujú psom nepohodlie, preto si olizujú oblasť okolo konečníka a môžu spôsobiť hot spoty pod chvostom alebo na chvoste.

Keď si pes olizuje boľavé miesto, dráždi povrchové nervové zakončenia v koži, čo vedie k zvýšenému svrbeniu, po ktorom nasleduje ďalšie lízanie, hryzenie a škrabanie a tak sa vytvorí hot spot. Hot spoty sa môžu vo veľmi krátkom čase dramaticky zväčšiť.

Liečba

Cieľom pri liečbe hot spotov je zastaviť traumu a zabrániť rozvoju hlbokej infekcie kože, takže prvým krokom pri liečbe je zastavenie sebapoškodzovania. Niektoré možnosti, ako tomu zabrániť zahŕňajú:

• Nasadiť psovi golier, ktorý znemožní psovi lízať si a hrýzť postihnuté miesto

Goliere

• Prekrytie hot spotu obväzom

Bandáže

• Podávanie lokálnych alebo systémových kortikosteroidov a antihistaminík znižuje svrbenie. Pred použitím akýchkoľvek liekov sa poraďte so svojím veterinárnym lekárom, humánne lieky sú pre psov často toxické.

Na zastavenie traumy je často potrebná kombinácia všetkých možností. Medzitým sa však musí vyriešiť základná príčina spôsobujúca vznik hot spotu:

• Ak sa hot spot vytvoril v dôsledku naplnenia análnych žliaz, bude potrebné ich vytlačiť.

• Ak je príčinou alergia na blchy, bude potrebná liečba proti blchám.

• Ak je príčinou artritída, veterinárny lekár vám môže predpísať nesteroidné protizápalové lieky.

• Pri inhalačných alebo potravinových alergiách vám veterinárny lekár môže odporučiť eliminačnú diétu, hypoalergénnu diétu alebo nasadiť lieky.

• Pri infekciách uší sa budú liečiť kvasinky alebo baktérie.

Uši

• Ak je príčinou traumy vášho psa nuda alebo problémy so správaním, tak môže byť riešením tréning, úprava správania, obohatenie prostredia alebo zvýšenie aktivity.

Aby sa hot spot čím skôr zahojil a vysušil, dôležité je ostrihanie chlpov v jeho okolí. Po ostrihaní by sa lézia mala dezinfikovať roztokom chlórhexidínu, ktorý zabíja baktérie. Lokálne antibiotiká a upokojujúce masti budú účinnejšie, keď sa aplikujú na ostrihaný čistý povrch pokožky. Takisto môžu byť podané perorálne antibiotiká a lieky potláčajúce svrbenie.


Autor: Antónia Barnová (študentka univerzity veterinárskeho lekárstva)

21.11.2022