FAKTY A MÝTY O KASTRÁCII

FAKTY A MÝTY O KASTRÁCII

FAKTY O KASTRÁCII

Pri kastrácii samice (feny alebo mačky) sú chirurgicky odstránené jej reprodukčné orgány – maternica a vaječníky s vajcovodmi. U samca sa odstraňujú celé semenníky. Samica po tomto zákroku už nie je schopná otehotnieť. V reprodukčných orgánoch sa tvoria hormóny – u samíc estrogén a u samcov testosterón. Odstránením reprodukčných orgánov dôjde k dramatickému zníženiu hladiny týchto hormónov v tele.

U samice môže trvať hormónom približne tri týždne, kým ich hladina klesne na minimum. Počas tohto časového obdobia môže jej vôňa stále priťahovať samcov. To však platí len vtedy, ak bola samica vykastrovaná uprostred jej estrálneho cyklu.
Pozn. Nekastrované samice prechádzajú dvakrát ročne do estru (tiež známe ako ruja), mačky až štyrikrát. V tomto období sú pripravené na párenie a schopné splodiť potomkov. Známky estru vykazujú rôznymi spôsobmi – opuch vulvy, krvavé výtoky z pohlavných orgánov, vokalizácia (u mačiek mňaukanie), sú nervózne, mačky často prehýbajú chrbát, čo je typické správanie pre lákanie samcov. Cyklus „hárania sa“ trvá 2 až 4 týždne.

Môže pes po kastrácii oplodniť samicu?

Samčím hormónom taktiež chvíľu trvá, kým ich hladina klesne, čo môže trvať až šesť týždňov. Semenníky sú odstránené, takže už neprodukujú testosterón, ale hormonálne reziduá (zvyšky) môžu stále ovplyvňovať správanie psa. Samce sú dokonca schopné oplodniť nekastrovanú samicu ešte štyri až šesť týždňov po kastrácii. Preto je dôležité zabezpečiť, aby sa samec nedostal do blízkosti samice v ruji.

MÝTY O KASTRÁCII

1. MÝTUS: Kastrácia je bolestivá a môže môjmu zvieratku ublížiť.

Počas kastrácie sú psy aj mačky v anestézii, takže necítia žiadnu bolesť. Po zákroky môžu niektoré zvieratá pociťovať určité nepohodlie, avšak veterinárny lekár zvieratku predpíše lieky proti bolesti. Pri správnej pooperačnej starostlivosti je vážne poškodenie v dôsledku sterilizácie alebo operácie kastrácie je extrémne zriedkavé.

2. MÝTUS: Je lepšie, ak má zviera pred sterilizáciou 1 vrh.

Nech vám to tvrdí hocikto, nie je to pravda. Štúdie preukazujú, že samice vykastrované pred prvým háraním bývajú zdravšie. Samice, ktoré nie sú vykastrované pred prvou rujou majú oveľa vyššie riziko vzniku rakoviny mliečnej žľazy a maternice. Samci kastrovaní v ranom veku majú menšie riziko vzniku rakoviny prostaty.

3. MÝTUS: Kastrované psy a mačky budú mať nadváhu.

U niektorých psov a mačiek sa metabolizmus po kastrácii znižuje. Ak má vaše zvieratko po kastrácii vhodnú stravu (so zníženým obsahom tuku), nie je prekrmované a má dostatok pohybu, je nepravdepodobné, aby malo nadváhu. Po kastrácii je dôležité zvieratko sledovať, ak priberá na váhe, poraďte sa s vašim veterinárnym lekárom pre správne nastavenie jeho kŕmnej dávky.

4. MÝTUS: Kastrácia negatívne ovplyvní správanie môjho zvieratka.

Kastrácia vášho domáceho maznáčika nemá žiadny negatívny vplyv na jeho osobnosť ani na jeho správanie. Najväčšou zmenou, ktorú môžete spozorovať je, že vaše vykastrované zvieratko sa s menšou pravdepodobnosťou dostane do bitky s iným zvieraťom alebo utečie pri hľadaní partnera. Zvieratá sú menej teritoriálne a u kocúrov je po kastrácii oveľa nižšie riziko značkovania územia (či už v byte alebo v dome).

5. MÝTUS: Moje zvieratko je príliš mladé na to, aby bolo vykastrované.

Mačky a psy sú dostatočne zrelé na to, aby splodili mačiatka / šteniatka v šiestich mesiacoch, a samice majú prvý cyklus ruje už v štyroch mesiacoch. Veterinárni lekári zvyčajne odporúčajú kastráciu vo veku od šiestich do deviatich mesiacov.

6. MÝTUS: Môžem nechať svoje zvieratko nakryť, ak nájdem jeho potomkom dobrý domov.

Neexistuje žiadna záruka, že nájdete domovy pre všetky šteniatka / mačiatka, ktoré sa vášmu zvieratku narodia. Ak nenájdete domovy pre narodené mláďatá, mnohé z nich môžu skončiť v útulkoch. Pamätajte, že vždy existuje šanca, že niekto, kto je ochotný vziať si šteniatko / mačiatko, môže svoj názor zmeniť. V útulkoch a depozitoch čakajú tisíce zvierat na nový domov, preto je nezodpovedné množiť ďalšie šteniatka a mačiatka, bez ohľadu na to, akú dobrú povahu vaše zvieratko má. Nekastrovaná mačka a jej potomstvo dokážu splodiť za svoj život 60 tisíc potomkov, nie je možné aby sa našiel taký počet ľudí, ktorí si tieto mačky osvoja.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

10.4.2022