CUSHINGOV SYNDRÓM

CUSHINGOV SYNDRÓM


Cushingov syndróm (hyperadrenokorticizmus) je vážny zdravotný stav, ktorý sa vyskytuje, keď nadobličky nadmerne produkujú kortizol. Nadbytok kortizolu môže psa ohroziť niekoľkými vážnymi stavmi a ochoreniami, od poškodenia obličiek až po cukrovku a môže byť život ohrozujúci.

U psov je Cushingova choroba bežne spôsobená benígnym alebo malígnym nádorom v hypofýze, žľaze veľkosti hrášku umiestnenej v spodnej časti mozgu. V niektorých zriedkavejších prípadoch môže byť nádor umiestnený na nadobličkách. Iatrogénny Cushingov syndróm je spôsobený nadmernou produkciou kortizolu prameniacou z dlhodobého užívania steroidov.

Príznaky

Nadmerný smäd alebo príjem vody, zvýšená chuť do jedla, prírastok hmotnosti zároveň so stranou svaloviny – veľké brucho, svalová slabosť, dychčanie, letargia. Koža je tenká, časté je vypadávanie srsti, horšie hojenie rán a opakujúce sa kožné infekcie. Je málo pravdepodobné, aby sa objavili všetky príznaky naraz. Niektoré z týchto príznakov nie sú špecifické len pre túto chorobu, preto ak nejaký spozorujete, je nevyhnutné navštíviť veterinárneho lekára. Psy s Cushingovou chorobou majú zvýšené riziko poškodenia obličiek, vysokého krvného tlaku, krvných zrazenín a cukrovky.

Diagnostika

Na diagnostiku sa využívajú krvné testy. Pri Cushingovom syndróme sa často zaznamenáva zvýšenie počtu bielych krviniek (neutrofilov a monocytov), to zvyčajne priamo súvisí s účinkami nadmerného množstva kortizolu v krvi, ale príležitostne môže zvýšenie týchto buniek naznačovať zápal alebo infekciu. Typickým nálezom v krvi je zvýšená hladina glukózy a pečeňových enzýmov. Pečeňový enzým - steroidná alkalická fosfatáza (S-ALP) sa zvyšuje priamo v reakcii na zvýšené hladiny kortizolu v krvi. Často sa zaznamenáva aj zvýšenie hladiny lipidov a cholesterolu.
Využíva sa aj analýzu moču. Pretože psy s Cushingovým syndrómom zvyčajne pijú veľké množstvo vody, vytvorený moč je veľmi zriedený. Špeciálny prístroj nazývaný refraktometer hodnotí koncentráciu moču. Infekcia močového mechúra (cystitída) je taktiež bežným nálezom. Pri pohľade na bunky vylúčené v moči a odoslaním vzorky moču na bakteriálnu kultiváciu (kontrola rastu baktérií) možno posúdiť prítomnosť infekcie. Niektorí psi s Cushingovou chorobou majú tiež súbežnú cukrovku. Prítomnosť diabetu môže byť detekovaná glukózou v moči, ako aj zvýšenou koncentráciou glukózy v biochemickom profile séra.
Množstvo kortizolu, ktoré sa v moči stráca, sa pri Cushingovom syndróme zvyšuje. Tento kortizol možno zmerať a porovnať s množstvom kreatinínu, normálne sa vyskytujúcej zložky moču, ktorá sa produkuje konštantnou rýchlosťou. Pomer kortizolu a kreatinínu v moči je pri tomto ochorení zvyčajne zvýšený. Tento pomer môže však zvýšiť aj stres a iné ochorenia, preto ho nemôžeme použiť na úplne potvrdenie diagnózy.
Rozsiahlejšie testy môžu zahŕňať stimulačný test adrenokortikotropného hormónu (ACTH), testy supresie dexametazónu alebo endogénne koncentrácie ACTH.
ACTH je hormón prirodzene produkovaný hypofýzou a jeho účelom je povedať nadobličkám, kedy a koľko kortizolu majú produkovať. Keď sa hladina kortizolu v krvi zvýši, hypofýza zníži produkciu ACTH, čo vedie k zníženiu hladiny kortizolu. Simulačný test ACTH napodobňuje túto prirodzenú stimulačnú dráhu a demonštruje schopnosť nadobličiek domáceho maznáčika produkovať kortizol v reakcii na injekciu syntetického ACTH. Tento test vyžaduje dva vzorky krvi. Odoberie sa prvá vzorka krvi, potom sa podá injekcia syntetického ACTH a druhá vzorka krvi sa odoberie 2 hodiny po injekcii. Keď sa porovnávajú hladiny kortizolu v dvoch vzorkách, môžu vykazovať normálnu odpoveď, prehnanú odpoveď alebo veľmi malú odpoveď.

Hoci ultrazvuk môže pomôcť diagnostikovať Cushingov syndróm, je cennejší pri vylúčení iných stavov, ktoré by mohli spôsobiť rovnaké príznaky. Ďalšie ochorenia, ktoré môžu spôsobiť podobné príznaky sú nádory v slezine alebo pečeni, močové kamene, ochorenie žlčníka, gastrointestinálne ochorenie a chronické zápalové ochorenie pečene.

Liečba

V súčasnosti je využívaný liek Vetoryl, ktorý obsahuje účinnú látku trilostán. Pomáhajú znižovať množstvo kortizolu v krvi, ktorý produkujú nadobličky. Musí sa podávať denne a u väčšiny pacientov doživotne. Po začatí terapie bude potrebné chodiť na kontroly a odbery krvi, pre potvrdenie účinnosti liečby a úpravu dávkovania lieku.
Zdravotné problémy možno minimalizovať starostlivým pozorovaním a dlhodobým manažmentom. Nadmerný príjem vody vymizne už v prvý týždeň, postupne sa stratí aj prehnaná chuť do jedla, srsť začne dorastať a nedochádza k vzniku bakteriálnych infekcií.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

08.07.2022