Čo robiť, ak nájdem zranené divoké zviera ?

Čo robiť, ak nájdem zranené divoké zviera ?

Podobné prípady sa stávajú po celý rok a ani zima nie je výnimkou. Nájsť podchladené a vysilené divoko žijúce zvieratko je pri zimných prechádzkach prírodou síce ojedinelý prípad, ale aj tak je dobré vedieť ako sa v takejto situácií správne zachovať. Priniesli sme vám niekoľko základných rád, ako zaobchádzať so zvieratkom, ktoré sme objavili a evidentne potrebuje našu pomoc. Pozor však na vtáctvo, ktoré sa tvári ako vypadnuté z hniezda. Matka je väčšinou stále nablízku a drží nad svojím potomkom ochranné krídla.


1. Pripravte si prenosku, škatuľu, či inú nádobu v ktorej budete zviera prenášať. Ideálne je, ak je zviera v tme a samozrejme má prístup k čerstvému vzduchu. Podľa potreby vyrobte aj vetracie otvory.


2. Používajte rukavice, pretože zviera sa bude brániť. Aj keď sa môže jednať iba o mláďa, tak dokáže poškriabať a pohrýzť, čo pri riziku prenosu ochorení nie je dobrá správa. Predchádzame tým do istej miery aj prenosu parazitov ako sú blchy, kliešte a vši.


3. Odchytené zvieratko prenášajte v teple a nedopustite, aby trpelo zimou. Ak máte tú možnosť, tak ho prikryte, či iným spôsobom udržiavajte v teple. Ak ide o vtáka, tak je ideálne napríklad položiť do prenosky plastovú fľašu s teplou vodou.

4. Presne si zapamätajte, kde ste zviera našli a chytili. Neskôr to bude veľmi dôležité.

5. Zvieratko určite nehladkáme a nerobíme si s ním selfie, pretože je to pre neho veľmi stresujúce. Takisto zabráňte kontaktu s domácimi zvieratami, pretože je tu vždy riziko prenosu ochorení. A samozrejme, nekŕmime a vodu podávame iba v malom množstve, ak je to možné.

6. Zviera dopravte do najbližšej veterinárnej ambulancie, prípadne záchrannej stanice, či inej blízkej organizácie, ktorá sa špecializuje na záchranu divoko žijúcich zvierat. Určite si ho nenechávajte vo svojej opatere na dobu dlhšiu, ako si to situácia vyžaduje. Jeho miesto je v divokej prírode a nie v klietke.



7. A posledná rada je vlastne základným pravidlom čistoty. Po manipulácií s divokým zvieraťom si vždy dôkladne umyte ruky a dezinfikujte veci, s ktorými zviera prišlo do kontaktu. Zabránite tým možnému prenosu ochorenia na priamo na vás alebo na zvieracieho člena rodiny.



zdroj: www.zvieratka.pravda.sk