Čo je vhodným krmivom pre leguána ?

Čo je vhodným krmivom pre leguána ?

Leguán zelený (iguana iguana) je dnes bežne chovaný plaz, ktorý však často dorastá do veľkosti, kedy mu je väčšina terárií priestorovo malá. Je to znalec predovšetkým vegetariánskej kuchyne, ktorú uprednostňuje aj vo voľnej prírode.


Zelená je tráva

Základom dobrej stravy pre leguána je práve zelená potrava, ktorú potrebuje dostávať pravidelne. Zabudnite však na kapustu a šaláty, ktoré sa určite vybavia v prípade ak sa povie zelené krmivo. Spolu s brokolicou patria šaláty do skupiny potravín, ktoré podávame iba v obmedzenom množstve. Zaujímavý je fakt, že leguánovi by sme nemali podávať napríklad paradajky, avokádo, špenát alebo karambolu. Živočíšne bielkoviny (varené vajíčka) sú dovolené iba v ojedinelých prípadoch a to napríklad samiciam v období reprodukcie. Aj v tomto obdobií sa však výživné látky dajú nahradiť komerčnými vitamínovými doplnkami.


Leguán nie je všežravec

Od amatérskych chovateľov a predavačov v obchode sa dozviete, že leguán je všežravec a predovšetkým mladým jedincom sa môžu podávať citrusové ovocie, hmyz, kuracie mäso, vajíčka a dokonca aj živé myšie holátka. Na podobné krmivo by sme mali určite zabudnúť ak chceme, aby sa náš leguán dožil v zdravý, vysokého veku. Jeho dlhé tráviace ústrojenstvo nie je prispôsobené na príjem živočíšnych bielkovím a práve tie by mu mohli spôsobovať zažívacie problémy.


Čo je teda vhodné?

V letných mesiacoch je to určite ďatelina, púpava, listy vŕby, čakanka, skorocel, rukola, zeler a podobne. Strúhaná mrkva, dyňa, cuketa, zeler alebo uhorka. Jahody, hrušky, jablko, broskyňa, slivky, mango, čerešne , banán a ako sme už zmienili, tak žiadne avokádo.

Ako sa zdá, tak leguán má slabosť na červenú farbu. je doslova posadnutý tým, ochutnať všetku potravu, ktorá má červenú farbu. s najväčšou pravdepodobnosťou je to pozostatok inštinktu z voľnej prírody.

Leguánovi sa ešte určite budeme venovať a najbližšie ich spomenieme v článku zameranom na UV svetlo v teráriu. Do tej doby nezabudnite, že v zimných mesiacoch mu musíte poskytnúť dostatok kvalitného osvetlenia.



zdroj: www.zvieratka.pravda.sk