Čistenie zubov u psov

Čistenie zubov u psov


Majitelia často zabúdajú na to, že aj ich miláčikovia majú zuby a je potrebné sa o ne starať. Čistenie zubov u psov má jednoznačne svoj význam.

Na zuboch sa zo zvyškov jedla tvorí zubný plak. Ten sa dá ľahko odstrániť rôznym spôsobom. Buď mechanicky alebo chemicky, či lepšie povedané enzymaticky. Ak sa však tento plak neodstraňuje pravidelne, usádzajú sa v ňom vápenaté soli. Tieto plak spevňujú a tvorí sa zubný kameň. Tento sa dá veľmi ťažko mechanicky odstrániť a navyše takéto odstránenie nie je najvhodnejšie, lebo sa môže poškodiť zubná sklovina. Zubný kameň sa odstraňuje ultrazvukom pod narkózou. Preto je dobré predchádzať mu.

Na tvorbu zubného kameňa existuje aj predispozícia. Jedná sa väčšinou o malé plemená psov. Tým sa tvorí zubný kameň viac a preto je u nich potrebné zamerať sa na jeho prevenciu. Ďalšou rizikovou skupinou sú zvieratá kŕmené len vlhkou stravou. Je to preto, že táto strava je príliš mäkká na to, aby dokázala zotrieť zo zuba zubný plak.

Na odstránenie zubného plaku existuje viacero prípravkov a prostriedkov.
V ponuke sú aj dentálne granule, ktoré sú špeciálne vyrobené na odstránenie zubného plaku.
Ďalej môžete použiť obyčajné zubné kefky, poprípade zubné kefky na prst. Veľmi dobre je začať ich používať v čo najnižšom veku, aby si na to zviera navyklo. K tomu je dobré použiť aj zubnú pastu. Tie sú často ochutené, a tak nemajú zvieratá problém ich prijímať.

ZUBY

Ďalej existujú prípravku vo forme gélov a práškov, ktoré len natriete na zuby.
K dispozícii sú aj ústne vody. Sú vhodné pre tie zvieratá, ktorí si nenechajú siahnuť do papule. Ústna voda sa len naleje do vody na pitie a zviera ju vypije. Môže však zmeniť chuť a vôňu vody a tak ju nemusia zvieratá chcieť vypiť. Vtedy ich treba tak povediac „vysmädiť“. To znamená nedať im iný zdroj vody než tú zmiešanú s ústnou vodou.
Tieto produkty obsahujú enzýmy, ktoré časti potravy nachádzajúcej sa na zuboch a ďasnách rozložia. Môžu obsahovať aj látky určené na dezinfekciu ústnej dutiny. Poprípade sú tieto produkty vyrobené z hnedej morskej riasy Ascophyllum nodosum (nazývanej aj Kelpa). Táto okrem toho, že pomáha redukovať množstvo baktérii v papuli a odstraňovať zubný plak, obsahuje aj veľké množstvo živín, čo ma pozitívny vplyv na celkovú kondíciu zvieraťa a vzhľad kože a srsti.

Za odmenu môžete svojim miláčikom ponúknuť zdravý pamlsok alebo hračku, určené na dentálnu hygienu. Tieto majú špeciálny tvar a výčnelky, ktoré napomáhajú odstráneniu zvyškov potravy a zotrieť plak zo zubov. Niektoré sú aj s obsahom mentolu, kvôli zníženiu zápachu z ústnej dutiny. Poprípade môžu obsahovať látky, ktoré napomáhajú hojeniu (propolis, chlorella).

Čistenie zubov je veľmi dôležité. Pri zanedbaní zubnej hygieny môže dôjsť až k zápalu ďasien a k tomu, že je v konečnom dôsledku potrebné zuby vytrhnúť. Preto ak sa tomu chcete vyhnúť, nezabúdajte sa dobre starať aj o zúbky Vášho miláčika.



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová


Tip od nás:

Vitar veterinae Dent On

Orozyme orálny gélOrozyme orálny gél


3.3. 2021