Čistenie očí u zvierat

Čistenie očí u zvierat


Starostlivosť netreba venovať len ušiam a zubom, ale aj očiam. Aj čo sa týka očí, existujú plemenná, u ktorých im treba venovať viac starostlivosti. Sú to predovšetkým plemená s kožnými riasami pod očami. Medzi riasami sa môže tvoriť zápal, ak nie je koža pravidelne čistená a vetraná. Ďalej sú to plemená s chlpmi zasahujúcimi do očí. Ak sú tieto chlpy dlhé, môžu zasahovať do oka a vyvolať tak dráždenia až zápal. Preto sa týmto plemenám odporúča pravidelne pristrihávať chlpy v okolí očí. Plemená s veľkými „vygúľanými“ očami sú náchylnejšie na zápal očí. Bezsrsté plemená zase nemajú mihalnice a ani inú ochranu na zachytenie cudzorodých častíc a prachu, preto im s tým musíme pomôcť my. A v neposlednom rade patria medzi kritickú skupinu alergici, keďže jeden z možných prejavov alergie je aj začervenanie a slzenie z očí.

Oči by sme mali kontrolovať každý deň. Dávame pozor na to či oči nadmerne neslzia alebo naopak nie sú suché, či nie sú začervenané a či z nich nevyteká hnis. Začervenanie očí môže byť spôsobené buď prachom alebo iným cudzím telesom v oku, únavou či alergiou. Je potrebné starať sa aj o očné okolie, pretože pod nahromadeným a zaschnutým očným výtokom sa môže tvoriť zápal. Aj zvieratám, tak ako ľuďom, sa tvoria „ospalky“. Tie stačí jemne odstrániť handričkou namočenou vo vlažnej vode.

Na čistenie očí používajte len produkty na čo určené nakoľko je to veľmi citlivý orgán. Sledujte aj dobu po akú sa môžu používať kvapky do očí po otvorení. Tieto kvapky sú totižto sterilné a svoju sterilitu si zachovávajú len určitú dobu. Dĺžka tejto lehoty závisí od systému uzatvárania a od zloženia.

Postup čistenia je nasledovný. Jednou rukou pomocou palca a ukazováka otvoríme oko a druhou rukou nakvapkáme pár kvapiek produktu do oka. Oko zatvoríme a veľmi jemne premasírujeme oblasť horného viečka. Následne v oblasti pod okom utrieme handričkou navlhčenou buď vlažnou vodou alebo produktom na čistenie očí a zotriete zvyšky nečistôt nečistoty. Nečistoty vytierame smerom od vnútorného ku vonkajšiemu kútiku oka.

Presný postup ako správne vyčistiť oči nájdete v tomto videu. Čistenie očí

Existuje mnoho produktov buď na samotný výplach očí alebo na čistenie očného okolia. Očné okolie je možné čistiť aj obyčajnou vlažnou vodou. Najvhodnejšie na čistenie sú bavlnené handričky alebo gáza. Kozmetické tampóny či vata nie sú veľmi vodné pretože sa z nich môžu uvoľňovať tenké vlákna a tie následne dráždia oko. Produkty na čistenie očí obsahujú látky na zvlhčenie očí a pomáhajú tak samočistiacej schopnosti oka. Niektoré môžu obsahovať aj antimikrobiálne látky a výťažky z rastlín alebo iné látky na potlačenie zápalu a na podporu hojenia.

Určite nepoužívajte na čistenie oči bežné dezinfekčné prostriedky ako peroxid vodíka, alkohol či mydlo. Môže to natrvalo poškodiť zrak Vášho miláčika.

Takisto ako uši, aj oči majú samočistiacu schopnosť a s hygienou to netreba preháňať. Inak môžete svojmu zvieratku skôr ublížiť ako pomôcť. Ak máte podozrenie na zápal alebo cudzie teleso v oku, ktoré sa Vám nedarí vypláchnuť, určite vyhľadajte svojho veterinárneho lekára.


Prípravky na oči


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová