Cestovanie so zvieratkami

Cestovanie so zvieratkami

Aj vy plánujete dovolenku a nechcete svojho zvieracieho kamoša nechať doma? Vezmite ho v kľude so sebou. Tu je pár rád ako v pohode zvládnuť cestu autom alebo iným dopravným prostriedkom bez veľkého stresu.

V prvom rade netreba zabudnúť na to, že zvieratá potrebujú pri ceste za hranice platný pas a musia byť čipované alebo tetované. Takisto je tu podmienka zaočkovania a ošetrenia voči parazitom, ktoré musí byť vykonané v určitej lehote pred príchodom do tej- ktorej cudzej krajiny. Niektoré štáty dokonca vyžadujú presnú účinnú látku, ktorou majú byť zvieratá odčervené, poprípade, proti ktorým parazitom. Občas sú potrebné špeciálne vyšetrenia. Toto všetko Vám Váš veterinárny lekár povie presnejšie, podľa toho, kam sa presne chystáte. Netreba to však nechávať na poslednú chvíľu.

Niektoré zvieratá majú problém vydržať v kľude pri ceste dopravnými prostriedkami. Tento problém majú poväčšine mačky, no nájdu sa aj nepokojné psy. Na trhu sú v ponuke rôzne liekové formy na ukľudnenie. Môžete si vybrať medzi sprejmi, ktoré sa striekajú do prepravných boxov predtým, než tam dáte zviera. Ďalej sú v ponuke tabletky, pasty, obojky a pipety. Buď obsahujú rôzne uskladňujúce rastliny (ako medovka, valeriána, chmeľ a podobne), tvárové feromóny, serotonín- neurotransmiter v mozgu a jeho deriváty, L-tryptofán- esenciálnu aminokyselinu, magnézium a tak ďalej. Je potrebné poriadne si prečítať návod a riadiť sa podľa neho inak nemusí byť prípravok účinný. Niektoré prípravky treba brať niekoľko dní pred plánovaným odchodom, iné zase v určitých intervaloch opäť aplikovať.


STRES-NEVOLNOST


Na prepravu môžete použiť rôzne transportné boxy, klietky alebo tašky. Väčšina prepravcov vyžaduje pevné nepriepustné dno. V ponuke sú aj siete, ktoré sa dajú natiahnuť za predné sedadlá alebo medzi zadné sedadlá a kufor, a tým pádom sa nemusíte báť, že by Váš miláčik ohrozoval bezpečnosť jazdy. V aute môžete použiť aj autopoťahy na zadné sedadlá alebo do kufra. Poprípade zviera môžete pripnúť bezpečnostným pásom o popruhy.


Klietky, prepravky


Samozrejme netreba zabúdať na to, že počas leta je horúco a hrozí prehriatie Vášho miláčika. Pošas jazdy je dobré mu ponúknuť čistú vodu. Existujú šikovné cestovné fľaše pre zvieratá, ktoré slúžia jednak ako fľaška a zároveň ako miska. Poprípade si môžete zaobstarať aj skladacie cestovné misky ak potrebujete ušetriť priestor. Ďalej si môžete zaobstarať aj chladiace podložky. Na trhu sú v ponuke aj také, ktoré netreba pred použitím chladiť. Stačí ich na pol hodinky dať mimo zdroja tepla (čiže aj zvieraťa) a potom opäť používať niekoľko hodín.


Cestovna flasa


Ak sa chystáte na dovolenku, nemusíte svojho miláčika nechávať doma. Stačí sa dobre pripraviť na cestu. Prajeme príjemnú dovolenku Vám aj Vašim miláčikom.



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová