AKO SI VYBRAŤ PLAZA

AKO SI VYBRAŤ PLAZA


Plazy sú obľúbené domáce zvieratá z mnohých dôvodov. Väčšinou je starostlivosť o nich jednoduchšia ako o psa alebo mačku, nepĺznu a zaberajú menej miesta. Pred zaobstaraním si plaza dôkladne preskúmajte všetky aspekty vlastníctva plazov vrátane toho, ktorý plaz je vhodný pre váš životný štýl, čím ho kŕmiť, ako mu zabezpečiť vhodné podmienky a zdravé, stimulujúce prostredie. Niektoré mäsožravé plazy musia byť kŕmené hlodavcami, chrobákmi alebo červami, čo nemusí každému vyhovovať. Pred kúpou plaza si položte nasledujúce otázky:

Chcem zvieratko len na pozeranie, alebo sa ho chcem dotýkať a socializovať?

Mnohé plazy narodené v zajatí umožňujú ľuďom s nimi manipulovať, niektoré však nie. Mnohé plazy (napr. chameleóny) vám nemusia dovoliť s nimi manipulovať, alebo sa im to nebude páčiť a pri dotyku budú reagovať agresívne alebo sa dostanú do silného stresu. Spravidla platí, že ak chcete maznáčika na túlenie, plaz nie je pre vás tou správnou voľbou. Ak však chcete zviera, ktoré môžete vystavovať v dobre prispôsobenom teráriu, obdivovať jeho prirodzené správanie a radi sa o ňom učiť, plazy si vašu pozornosť zaslúžia.

Koľko času môžem venovať svojmu miláčikovi?

Všetky domáce zvieratá vyžadujú každodennú pozornosť. Či už s ním manipulujete alebo ho len pozorujete, domáce zvieratá potrebujú vašu pozornosť každý deň. Majitelia, ktorí nevenujú každodennú pozornosť svojim miláčikom, pravdepodobne neodhalia skoré príznaky choroby a zanedbávajú svoje povinnosti. Ak máte v úmysle umiestniť plaza do terária a pozorovať ho len príležitostne, mali by ste vážne prehodnotiť svoje rozhodnutie osvojiť si tento typ domáceho maznáčika.

Môžem si dovoliť primeranú lekársku starostlivosť?

Porozprávajte sa s veterinárnym lekárom špecializovaným na plazy, aby ste prediskutovali náklady na rutinnú veterinárnu starostlivosť a navrhované zdravotné plány pre plazy, o ktorých uvažujete predtým, ako si ich kúpite.

Môžem si dovoliť vyrobiť alebo kúpiť správne prostredie pre môjho plaza?

Požadovaná veľkosť a obsah terária sa líši v závislosti od druhu, veľkosti zvieraťa a prostredia, ktoré prirodzene obýva. Pre väčšinu plazov, v závislosti od ich veľkosti a veku, môžete na začiatku začať s minimálne 30 litrovým skleneným teráriom, podstielkou zo servítok, zdrojom tepla a zdrojom svetla. V závislosti od druhu plaza je potrebné terárium zariadiť tak, aby mal plaz dostatok úkrytov, vhodný substrát, vlhkosť a teplotu. Tropické plazy potrebujú vyššiu vlhkosť a rastliny, pre pagekona riasnatého a felsumu je vhodné terárium, ktoré je vyššie. Nevhodné prostredie je spolu s nevhodnou stravou je jedným z najčastejších faktorov, ktoré prispievajú k zdravotným problémom plazov v zajatí.

Potrebuje môj plaz prehliadku u veterinárneho lekára?

Rovnako ako ľudia a iné domáce zvieratá, aj plazy postihujú rôzne ochorenia. Plazy chorobu celkom dobre skrývajú, pretože ak by vo voľnej prírode vykazovali známky choroby, ľahko by ich napadli predátori alebo dokonca členovia ich vlastnej skupiny. Preto sa tieto zvieratá zvyčajne nezdajú byť choré, kým choroba nie je celkom pokročilá a už ju nemôžu skrývať. Domáce plazy zvyčajne robia to isté. Ak u svojho plaza spozorujete príznaky choroby, mali by ste ho ihneď nechať vyšetriť veterinárnym lekárom. Zbytočné čakanie alebo liečba voľnopredajnými liekmi len odďaľuje správne posúdenie, presnú diagnózu a včasnú implementáciu liečby.
Zatiaľ čo princípy diagnostiky a liečby choroby sú rovnaké bez ohľadu na druh domáceho maznáčika, existujú dôležité rozdiely medzi plazmi, vtákmi, malými cicavcami, psami a mačkami. Lekársku alebo chirurgickú radu týkajúcu sa týchto jedinečných zvierat by ste mali konzultovať iba s veterinárom, ktorý má skúsenosti s liečbou plazov. Rovnako ako psy a mačky, aj plazy by sa mali vyšetrovať aspoň raz ročne, ak nie polročne, keď sú staršie, a mali by sa testovať na prítomnosť parazitov v stolici.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

15.8.2022