Ako sa zbaviť bĺch - pokračovanie

Ako sa zbaviť bĺch - pokračovanie


V minulom článku sme si povedali niečo o blchách a o ich vývinovom cykle. Dôležitou informáciou bolo, že 95% populácie sa nenachádza na zvierati, ale v jeho okolí. To má vplyv na to ako s týmito parazitmi bojovať. Odstránenie dospelých bĺch len z tela zvieraťa nestačí. Je potrebné odstrániť aj ostatné jedince z okolia. Inak sa boj s blchami stane nekonečným príbehom.

Ako odstrániť blchy zo zvieraťa?
Prvý krok k odstráneniu bĺch je odblšiť zviera. Dobre je použiť prípravky, ktoré majú s kožou zvierat čo najväčší kontakt. Najideálnejšie je zviera vykúpať v antiparazitárnom šampóne, ktorý je potrebné dobre vmasírovať do srsti a nechať pôsobiť dostatočne dlhú dobu podľa pokynov na šampóne. Poprípade je možné použiť aj antiparazitárny sprej , penu, zásyp či mechanický rozprašovač. Tie sa aplikujú proti smeru rastu chlpov, aby sa látka dostala čo najviac do kontaktu s kožou. Látku môžete aj dodatočne rozniesť rukami po tele zvieraťa. Pri aplikácii v oblasti tváre si radšej antiparazitikum naneste na ruky a jemne votrite do srsti. Je potrebné dávať pozor na očí, nos a ústny otvor. Samozrejme netreba zabúdať na rukavice pri manipulácii s antiparazitárnymi látkami.
Na odstránenie bĺch zo zvierat je možné použiť aj hrebeň na blchy. Hrebeň sa používa ako doplnková možnosť spolu v kombinácii s antiparazitárnymi prípravkami.
Doba ochrany pred blchami po aplikácii šampónov, sprejov, pien, zásypov a mechanických rozprašovačov je krátka. Poväčšine trvá týždeň, no môže byť aj dlhšia (v závislosti od účinnej látky, nosičov a pod.), preto sa vždy riaďte pokynmi výrobcu. Po skončení tejto doby je dobré nasadiť antiparazitárny obojok poprípade spot-on pipety ako prevenciu pred ďalším napadnutím bĺch.

LIEKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

PRÍPRAVKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

A čo ďalej?
Odstránením bĺch zo zvieraťa to nekončí. Vzhľadom na to, že sa väčšina populácie bĺch nachádza v prostredí je nutné vyčistiť aj to. Nezabudnite na žiaden kus nábytku, kde sa Váš miláčik zvykne zdržiavať. Pelechy, deky a veci, ktoré sa dajú prať je potrebné vyprať na 90°C. Ak je to možné, podlahy povysávať a umyť savom. Dobré je použiť horúcu vodu. Koberce poriadne povysávajte niekoľko krát, poprípade aj vytepovať. Veľmi dobrý pomocník je aj parný čistič.
Okrem toho sú na trhu špeciálne antiparazitárne spreje na postrek prostredia. S tými môžete vysprejovať všetko od pelechov, cez gauč, koterec až po podlahy. Najideálnejšie je najskôr skúsiť prípravok na malý kúsok materiálu, na ktorý ho chcete použiť, aby ste si ho náhodou nezničili.
Dávajte však pozor pri tom na zvieratá. Tie nesmú byť pri používaní prípravku prítomné v priestore kde sa aplikuje. Plus je nutné tieto priestory potom dobre vyvetrať.

Je možné, že tento celý postup budete musieť zopakovať viac krát za sebou s odstupom niekoľkých týždňov, pretože vajíčka a kukly sú veľmi odolné voči prípravkom a pri vhodných podmienkach sa ich vývin môže ľahko obnoviť. Preto ak opäť uvidíte blchy na Vašom zvierati, celý postup znova zopakujte.
Pri odblšovaní nezabúdajte na to, že nie všetky antiparazitárne prípravky sú vhodné pre všetky plemená psov a mačky. Ak si nie ste istí, vždy sa radšej poraďte s Vašim veterinárnym lekárom.



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

8.7. 2021

Tip od nás:

Bio kill sprej
Foresto obojok
Top spot on stronger