Ako sa zbaviť bĺch

Ako sa zbaviť bĺch


Blchy sú častým problémov u domácich zvierat. Hlavne ak majú Vaši miláčikovia možnosť stretávať sa s inými zvieratami, ktoré môžu mať blchy, predovšetkým s ježkami na záhrade. Zbaviť sa bĺch je dlhší a náročnejší proces ako odstránenie kliešťov. Likvidácia musí byť systematická, pravidelná a dlhodobá. Jednoduché vykúpanie psa šampónom bohužiaľ častokrát nestačí.

Ako zistím, že ma moje zviera blchy?

Blcha je parazit živiaci sa krvou. Je možné ju pozorovať voľným okom. Má svetlohnedú farbu a veľmi dobre skáče. Väčšinou parazituje na tele konkrétneho druhu hostiteľa pre ňu typického, ale ak má málo potravy, môže prejsť aj na iný druh zvierat.
Príznaky zablšenia sú predovšetkým škrabanie sa a vyhryzávanie si srsti. Zviera je nepokojné. Blchy môžu spôsobovať aj alergické reakcie. Vtedy je škrabanie ešte intenzívnejšie. Koža je začervenalá a môže dôjsť k sekundárnej bakteriálnej infekcii. Na koži si môžete všimnúť aj červeno-čierne zrazeniny pripomínajúce kávovú usadeninu či tmavý piesok. Je to blší trus a tvorí ho zrazená krv. Občas je možné spliesť si to so špinou. Na to existuje jednoduchý test. Stačí rozpustiť kúsok tejto „usadeniny“ v kvapke vody. Ak je to ozaj trus tak sa v jeho okolí objaví červený fľak.
Blchy sú pre zviera nebezpečné nie len z toho dôvodu, že sa živia jeho krvou a pri výraznom zablšení môžu spôsobiť anémiu, ale takisto prenášajú mnohé infekčné ochorenia. Sú tiež medzihostiteľom pásomníc, ktoré sa do tela psa dostanú po prehltnutí blchy. Preto sa odporúča zároveň s odblšením zviera aj odčerviť.

Prečo je také ťažké zbaviť sa bĺch?

Pre správne pochopenie ako by sa malo postupovať pri odstraňovaní bĺch je nutné poznať ich vývinový cyklus.
Na zvierati sa nachádza len cca 5 % jedincov z populácie bĺch, ktoré sú prítomné vo Vašom obydlí. Zvyšok žije v okolí hostiteľa. Dospelé jedince sa na zvierati nachádzajú len v čase keď sajú krv. Takisto tam kladú vajíčka, ktoré padajú na zem. Zvyšok času žijú tieto jedince v blízkosti zvieraťa, predovšetkým v pelechu, ale aj v škárach podláh, kobercoch, gauči, Vo Vašej posteli a na iných miestach kde sa zvieratá zdržiavajú. Tam sa nachádzajú aj vajíčka, z ktorých sa liahnu larvy. Larvy sa živia trusom dospelých bĺch. Po cca 2-3 týždňoch sa zakuklia a vytvoria kokón. V tomto štádiu dokážu prežiť aj 140 dní. Ak nastanú vhodné podmienky tak sa z kokónu vyliahnu dospelé jedince a celý proces sa opakuje. Samičky počas svojho života nakladú tisíce vajíčok. Tento vývinový cyklus trvá niekoľko týždňov až 6 mesiacov v závislosti od vonkajších podmienok.

Ak sa chcete zbaviť bĺch nadobro, je nutné tento cyklus prerušiť a nezabúdať na to, že väčšina jedincov žije mimo tela hostiteľa a je potrebné odstrániť aj tie. Často krát je nutné proces opakovať. A ako na to? To sa dozviete v nasledujúcom článku.



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

6.7. 2021