Ako posilniť imunitu u zvierat I.

Ako posilniť imunitu u zvierat I.


Aj zvieratá sú náchylné na ochorenia a je potrebné starať sa o ich imunitu. Obzvlášť v chladnom období je dobré ju posilniť. Podpora imunitného systému zvierat je komplexnou záležitosťou presne tak ako aj u ľudí. Je dôležité starať sa o celkové zdravie - tak fyzické ako aj psychické. Ako a čím podporiť imunitu zvierat?

Strava
Najdôležitejšia je plnohodnotná strava, ktorá obsahuje kompletné zloženie od bielkovín, cukrov, tukov až po minerály a vitamíny. Imunita sa začína v tráviacom trakte. Ten je sídlom baktérií, ktoré nám pomáhajú nie len pri trávení, ale aj obrane voči vonkajším patogénom. Tieto baktérie sa živia metabolitmi z potravy a tie musia mať pre nevhodné zloženie. Navyše v sliznici čreva sa nachádzajú zložky imunitného systému, ktoré takisto pomáhajú rozpoznávať a zneškodňovať cudzorodé častice. Rôzne zápalové procesy narúšajú jednak bakteriálne zloženie, ale aj sliznicu čreva, čo vedie k oslabeniu ich obranyschopnosti a ľahšiemu prieniku patogénov do tela. Vyberajte preto kvalitnú potravu pre svojich miláčikov- študujte jej zloženie, poprípade si nechajte poradiť od odborníkov.

Pohyb
Ďalším veľmi dôležitým bodom je pravidelný a primeraný pohyb. Nie je dobré, aby zviera nemalo pohyb a priberalo, no takisto nie je vhodný ani druhý extrém- vysiľujúce prechádzky. Aktivitu je potrebné prispôsobiť veku, veľkosti a temperamentu zvieraťa. Snažte sa udržiavať jeho váhu v norme aj primeraným pohybom.

Veterinárne prehliadky a úkony
Dôležitou súčasťou zdravého zvieraťa je aj pravidelná prehliadka u veterinára. Preventívnou prehliadkou zistíte, či vášho miláčika netrápia skryté choroby. Ďalšou ochranou je očkovanie proti život-ohrozujúcim nákazám. Je vhodné sa o tom poradiť s veterinárom, ten vie aká je epidemiologická situácia vo vašom okolí a čo by bolo pre vaše zviera vhodné. Netreba zabúdať ani na odčervovanie, pretože parazity v čreve môžu výrazne narušiť imunitu zvierat.

Stres

Možno je tomu ťažko uveriť, no aj zvieratá môžu byť v strese, ktorý dokáže oslabiť ich imunitu. Stres môže nastať z rôznych príčin, napríklad zmenou pomerov v domácnosti (nasťahovanie alebo odsťahovanie osoby), zmenou pravidelných návykov, ale aj nedostatkom pohybu a podobne. Náchylnejšie na stres sú samozrejme mačky. Preto je dôležité naslúchať svojim zvieratám a reagovať na ich zmeny správania, venovať sa im a ubezpečovať ich, že je všetko v poriadku a nemajú sa čoho báť.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová


3.3. 2021